In Oud-Waterschei maken we samen met de bewoners een plan voor meer en betere natuur in de wijk, een natuurweefselplan. Stad Genk en bewoners gaan samen aan de slag met dit innovatieve beleidsinstrument voor stedelijke natuur vanuit het Agentschap Natuur en Bos.
Natuur maakt mensen weerbaarder en wapent hen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Natuur verhoogt de biodiversiteit en dus ook de leefbaarheid en versterkt het fysieke en mentale welzijn van de burgers. Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen en daarmee hebben we een grote voorsprong op veel andere steden; want mensen in steden hebben nood aan meer en betere natuur in hun dagelijkse leven. Toch kunnen we ook in Genk werken aan de natuur in de wijken.
Wat is natuurweefselplanning?
ANB: 'Met natuurweefselplanning willen we de leefbaarheid en de biodiversiteit in steden en dorpskernen verhogen. Dat doen we door samen te werken met mensen die leven en werken in de buurt om zo beter en op maat natuur te ontwikkelen en te beheren. Natuurweefselplanning vertrekt vanuit het beeld dat natuur en de mens één zijn. Natuurweefselplanning is een proces dat het midden houdt tussen natuurbeheerplannen en de wijkcontracten die stedelijk beleid helpen realiseren. Het biedt een kader voor de ontwikkeling van stedelijke natuur op maat van een buurt.'
Lees meer over het instrument natuurweefselplanning van ANB.
Natuurweefselplan Oud-Waterschei
Tijdens het startmoment ontdekten we een groot enthousiasme en heel wat ideeën voor meer natuur in de wijk. Van het vergroenen van de kerkomgeving, over het creëren van toegangspoorten tot de wijk en een wandelroute, tot het terug toegankelijk maken van de paadjes in de bossen in de Brentjesstraat. Stap voor stap worden de ideeën gerealiseerd en het plan verder uitgewerkt.
Tijdens een bosdoedag werd één idee gerealiseerd: het vrijmaken van de paadjes in het Brentjesbos. Bewoners en medewerkers van stad Genk gingen samen aan de slag. Heel wat vuilniszakken afval werden uit het bos gehaald en de paadjes werden terug vrij gemaakt. Vanaf nu kunnen de leerlingen van de school en de buurtbewoners terug hun wandelingetje maken in het bosje. Eén van de bewoners is 'peter' van het bos en houdt vanaf nu een oogje in het zeil.
Volgende actie op de lijst is het creëren van groene toegangspoorten tot de wijk.
Geïnteresseerd om mee te doen? Neem zeker contact op via stiemervallei@genk.be.