Zo lang mogelijk thuis blijven wonen: hoe doe je dat?
In Genk zijn er verschillende woonzorgcentra waar fantastisch gezorgd wordt voor onze bejaarden. Maar eigenlijk wil iedereen het liefst zo lang mogelijk in zijn of haar eigen huis blijven wonen. In Genk zijn er gelukkig verschillende instanties die je kunnen bijstaan als zelfstandig wonen wat lastiger wordt.
Lieve (76) is getrouwd met Erik (80) die de ziekte van Parkinson heeft
Erik is nog lang niet klaar om naar een home te gaan. Ik ben blij dat we nog enkele fijne jaren samen kunnen hebben in ons eigen, vertrouwde huis.
Lieve: Erik en ik wonen nog thuis en dat ging heel lang probleemloos. Maar sinds enkele jaren weten we dat hij de ziekte van Parkinson heeft en stilaan zijn de symptomen erger geworden. Op den duur geraakte Erik zijn bed niet meer uit en het was ook heel lastig om te douchen of naar het toilet te gaan. Ik wou hem best helpen, maar ik ben niet zo groot en Erik is een stevige man. Nadat hij vorig jaar is gevallen en met een hersenschudding in het ziekenhuis was beland, heeft onze dochter contact opgenomen met Ergotherapie Aan Huis. Zij hebben ons, samen met FERM thuiszorg, heel goed geholpen om het huis veiliger en comfortabeler te maken. Zo kan Erik veel langer thuis blijven wonen. We hebben nu een inloopdouche met handgrepen en een douchestoel met twee zijleuningen. Er liggen ook antislipmatjes. Bij het toilet, dat eigenlijk te laag stond, trok Erik zich altijd op aan de lavabo. Daar is nu een verhoger geïnstalleerd en muurbeugels. Om in en uit bed te geraken, is er een bed transferhulp geplaatst. Erik is nog lang niet klaar om naar een home te gaan. Ik ben blij dat we nog enkele fijne jaren samen kunnen hebben in ons eigen, vertrouwde huis.
Marie-Lou (67) is sinds kort weduwe
Het is plots toch een stuk eenvoudiger geworden om mijn kinderen te contacteren
Marie-Lou: Iedereen heeft tegenwoordig een gsm. Als je er niet mee kunt werken, val je eigenlijk overal uit de boot. Bankieren, kaartjes voor het toneel, afspraken maken… Het gebeurt bijna altijd online. Tot voor kort had ik veel moeite om met een gsm te werken. Ik heb altijd een vaste telefoon gehad en voelde niet de behoefte om over te schakelen. Toen ik onlangs toch een gsm cadeau kreeg van mijn kinderen, vond ik het veel te ingewikkeld om mee te werken. Ik heb toen gelukkig hulp gekregen van Ergotherapie Aan Huis. Ik heb geleerd hoe ik ermee kan telefoneren en berichten kan sturen. Zo is het plots toch een stuk eenvoudiger geworden om mijn kinderen te contacteren. Zij zijn nu ook veel geruster. Als ik een probleem heb kan ik hen meteen iets laten weten. Zo heb ik een veiliger gevoel, maar zij ook. Ook mijn afspraken bij het Dienstencentrum, waar ik me soms inschrijf voor een activiteit, kan ik nu zelf maken of annuleren.
Gustaaf (70) heeft longkanker en is palliatief, hij woont alleen
Dankzij de traplift kan ik nog thuis wonen
Gustaaf: Ik heb zelf mijn huisarts gecontacteerd met de vraag wie ik moest contacteren om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven. Ik wil namelijk niet naar een rusthuis. Ergotherapie Aan Huis heeft me geholpen om alle mogelijke hulp in te schakelen: poetshulp, verpleging én familiehulp. Het probleem was ook dat mijn slaapkamer en badkamer boven zijn. De kracht in mijn benen is niet meer zo groot, de trap is dus een veel te groot obstakel. Ik heb om die reden een traplift laten installeren. Gelukkig had ik daar budget voor. Op het bad is een badplank geklemd en aan de muur zijn beugels bevestigd. Ik woon alleen en heb geen kinderen, op deze manier voel ik me veel veiliger dan vroeger.