Meer sociale ondersteuning bij de huisarts

Gepubliceerd op woensdag 19 maart 2025 17.30 u.
Elke donderdagvoormiddag ontvangt Marjan buurtbewoners in een dokterspraktijk in Kolderbos. Als medewerker van het Sociaal Huis Portavida biedt ze hulp bij niet-medische vragen rond sociaal welzijn. De eerste reacties zijn alvast positief.

Marjan werkt op campus Portavida, maar vertoeft sinds kort ook tussen de huisartsen in een praktijk aan de Hooiweg. Daar helpt ze patiënten gratis met niet-medische vragen. “De situaties zijn heel verschillend”, vertelt Marjan. “Van iemand die een rollator nodig heeft, op zoek is naar een woning tot een Genkenaar die vastloopt bij de administratie. Vaak weten mensen niet waar ze terechtkunnen.”

“Zo kunnen we hulpvragen beter in kaart brengen”

Gepast advies

Patiënten kunnen bij Marjan terecht na doorverwijzing of op afspraak. “In mijn gezellige ontvangstruimte neem ik de tijd om naar iedereen te luisteren en geef ik persoonlijk advies. Mijn aanwezigheid verlaagt voor veel mensen de drempel om hulp te zoeken. Bovendien kunnen we hulpvragen zo beter in kaart brengen en precies bepalen welke ondersteuning nodig is.”

Sociale kwesties

De extra hulpverlening is niet alleen een meerwaarde voor de patiënten, maar biedt ook grote voordelen voor de huisartsen. “Tijdens onze gesprekken merken we vaak dat er meer speelt dan enkel een gezondheidsprobleem”, vertelt dokter Potargent. “Moeilijke thuissituaties of mentale problemen komen dan aan het licht. Als artsen kijken we vooral door een medische bril, maar ook voor sociale kwesties moet er tijd worden vrijgemaakt.”

Meerwaarde voor de wijk

De eerste reacties in Kolderbos zijn alvast erg positief. “We merken dat de wijk hier echt baat bij heeft”, benadrukt praktijkmanager Henk de Haas. “De bewoners hebben een extra luisterend oor dichtbij. Zeker in kwetsbare buurten is dat van groot belang.”

Proefproject

We willen ervoor zorgen dat meer mensen de juiste begeleiding vinden. Daarom hebben Eerstelijnszone Kemp en Duin en het netwerk Geïntegreerd Breed Onthaal dit proefproject opgezet in Genk en Oudsbergen. Het is een samenwerking tussen CAW Limburg, de lokale besturen van de zone Kemp en Duin en de maatschappelijk werkers van de ziekenfondsen.

Meer lezen