Marga: 'Vrijwilligerswerk is de perfecte manier om onze samenleving hechter te maken'

Op haar zestiende – nu zo'n 20 jaar geleden – zette Marga Olaerts een stap waar ze vandaag nog altijd blij mee is: ze werd vrijwilliger voor de Genkse jeugddienst. Bij de viering van vier jaar jeugdcentrum ging ze aan de slag om artiesten en vrijwilligers te ontvangen. 'Ik heb altijd graag de hospitality op grotere evenementen gedaan', begint Marga. Ook vandaag is ze nog bijzonder actief. Deze zomer vond je haar onder meer op Kinderwerf tijdens Genk On Stage, een aanbod voor de jongste bezoekers met wervelende optredens en topattracties.

Hoe zou je je engagement tijdens Genk On Stage omschrijven?

Marga: Als vrijwilliger zit ik mee aan tafel om een zo leuk mogelijk programma in elkaar te boksen in samenwerking met de Dienst Jeugd van de stad. Als lerares in het kleuteronderwijs ben ik relatief goed op de hoogte van wat kinderen vandaag leuk vinden. Uiteraard word ik geflankeerd door veel andere vrijwilligers. We bieden een programma aan voor kinderen tot veertien jaar. Daarnaast stond ik in voor de hospitality van de artiesten tijdens de kindernamiddag en hield ik als vlinder toezicht op het geheel. Waar helpende handen gezocht worden, spring ik graag bij.

Waaraan wijd je het succes van Kinderwerf?

Marga: Tijdens Kinderwerf ligt de focus op de beleving. Zo was er een timmerdorp, een superspringkasteel, tal van verrassende performances en zaten de kinderen er goed voor gekke kapsels en glittertattoos. Dit jaar hebben we echt gezorgd voor een uniek aanbod. En dat werd duidelijk gesmaakt door de kinderen. Kijk bijvoorbeeld naar de bouwhoek waar ze torens, muren en huisjes konden maken, geheel naar hun eigen smaak: die zat altijd vol. Voeg daar nog de optredens van Kapitein Winokio en Like Me aan toe en je hebt inderdaad een ijzersterk aanbod waardoor kinderen van geen wijken wilden weten.

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk bij Genk On Stage?

Marga: Voor mij staat Genk On Stage gelijk aan plezier. Dat delen en doorgeven aan andere mensen geeft mij een fijn gevoel. Door hen hartelijk te ontvangen hoop ik de artiesten bovendien in een extra opgewekte mood het podium op te sturen.

Helpt het om een raakvlak te hebben tussen je professionele bezigheid en je vrijwilligerswerk?

Marga: Zeker. Kinderwerf biedt me de kans om vanuit een andere invalshoek naar kinderen te kijken. De inzichten die ik tijdens mijn werk op school opdoe, kan ik als vrijwilliger op een andere manier in de praktijk brengen. Mijn vrijwilligerswerk en mijn betaalde job beïnvloeden elkaar op een vruchtbare manier. Bovendien vind ik het leuk om mensen aan te moedigen om samen in een project te stappen en hen ervan te overtuigen mee te helpen bij de organisatie ervan. Ook dat aspect van mezelf krijgt tijdens mijn vrijwilligerswerk alle kansen.

Krijg je veel appreciatie voor je werk als vrijwilliger?

Marga: Vanuit de Dienst Jeugd is er veel persoonlijke appreciatie voor de vrijwilligers. Het heeft weinig zin om een algemeen tekstje naar een groep mensen te sturen om hen te bedanken. Zoiets doe je beter rechtstreeks, op een warme en directe manier. Ik help bijvoorbeeld ook mee aan de sprookjestocht in het najaar. Het doet me altijd veel plezier om meteen een bedankje van de jeugddienst te krijgen. Belangrijk voor mij als vrijwilliger is ook dat ik mee mag beslissen over organisatorische kwesties. Wanneer je een vrijwilliger echt waardeert, dan luister je ook naar zijn of haar mening. Tot slot laten ook heel wat artiesten hun waardering blijken door te stellen dat ze nooit eerder zo leuk zijn ontvangen als tijdens Genk On Stage. Ook daarvan ga je als vrijwilliger groeien.

Waarom denken nog altijd heel wat mensen er niet aan om vrijwilligerswerk te doen?

Marga: Veel mensen maken de afweging tussen een betaald en een onbetaald engagement. Geld is inderdaad een manier om een engagement interessant te maken, maar zeker niet de enige. Niets is zo leuk als iets voor iemand anders te doen waar je zelf ook nog veel plezier aan beleeft. De meerwaarde die daarin schuilt, vind je niet in een betaalde job. De combinatie van beide is dan ook ideaal. Ik denk trouwens ook dat veel mensen niet geneigd zijn om te starten als vrijwilliger omdat ze niet weten in wat voor een groep ze terecht gaan komen. Mijn tip is dan ook om samen met een vriend of vriendin als vrijwilliger te beginnen bij een vereniging.

Hoe verrijkend is vrijwilligerswerk voor de Genkse samenleving?

Marga: Tijdens je vrijwilligerswerk ontmoet je heel diverse mensen en leer je andere mensen en culturen op een verrassende manier kennen. Dat is de perfecte manier om onze samenleving hechter en sterker te maken.

Heeft vrijwilligerswerk jou geleerd om kritisch naar jezelf te kijken?

Marga: Als medewerker die achter de schermen de organisatie mee op poten helpt zetten wel. Dat heeft me geleerd compromissen te sluiten. Geregeld moet ik mijn grootse plannen temperen door de inbreng van anderen en samen met hen tot een vergelijk zien te komen. Dat is extra uitdagend en boeiend aangezien ik als vrijwilliger met zulke uiteenlopende mensen in contact kom. Met mijn collega's op het werk is dat eenvoudiger: we zitten meestal wel ongeveer op dezelfde golflengte.