Lucien: kreeftensoep

Lucien Bertens (70) gepensioneerd kinesist

"Mijn vrouw en ik maken met Kerstmis altijd kreeftensoep voor onszelf, mijn zoon en twee dochters. Dat vind ik enorm lekker. We gaan in die periode ook graag wandelen in Bokrijk, tijdens Winterlicht. Daar kun je aan verschillende standjes iets eten. Op tweede kerstdag kiezen we voor vis of raclette."

Recept Kreeftensoep

Voor 4 personen

Voor de kreeftenbouillon (die je op voorhand maakt): 1 grote, gekookte kreeft – 4 eetlepels roomboter – 1 ui, fijngesneden – 1 stengel selder, fijngesneden – 2 eetlepels tomatenpuree – 1 laurierblaadje – 60 ml cognac – 1 liter water – zout – zwarte peper vers uit de molen

Voor de soep: 1 eetlepel roomboter – 6 sjalotten fijngesneden – 3 lente-uitjes, fijngesneden – 2 rode uien, in halve maantjes gesneden – 3 teentjes knoflook, fijngesneden – 1 glas droge witte wijn – 600 ml kreeftenbouillon (zie hierboven) – 300 ml room – het vlees van 1 kreeft (zie hierboven) – enkele takjes peterselie of dille, fijngesneden

Bereiding

Maak eerst de kreeftenbouillon. Breek eerst de poten van de kreeft en breek ze open met een kreeftentang. Haal al het vlees uit de kreeft en hou het apart.

Smelt de boter in een diepe kookpot en fruit hierin de ui, de selder en de schalen van de kreeft. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed. Laat even meebakken. Overgiet met de cognac en laat deze 1 minuut koken. Voeg dan het water en het laurierblad toe. Laat onder deksel 3 uur heel zachtjes pruttelen. Zeef de kreeftenbouillon dan en breng op smaak met zout. Hou apart.

Maak nu de soep. Neem een kookpot met dikke bodem. Smelt hierin 1 eetlepel roomboter en fruit de sjalotten, lente-uitjes en rode uien glazig. Voeg dan de knoflook toe en laat 1 minuut meebakken. Giet de wijn erbij en laat 3 minuten inkoken. Voeg dan de kreeftenbouillon en de room toe. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg het kreeftenvlees toe en serveer meteen. Werk af met peterselie of dille.