Op de site van de mijn en zoo van Zwartberg openen stad Genk en Koen Vanmechelen op 6 juli 2019 LABIOMISTA. Vier jaar geleden legden ze de eerste steen. Het is een project met internationale uitstraling, maar met diepe wortels in Genk.
LABIOMISTA vloeit voort uit een unieke samenwerking tussen de stad en Koen Vanmechelen. Al meer dan 20 jaar werkt deze kunstenaar rond diversiteit, identiteit en mensenrechten. Van de belangrijkste musea ter wereld, tot diep in de verste dorpen in Afrika.
DIVERSE STAD
LABIOMISTA betekent letterlijk mix van het leven en dat past bij Genk. We zijn de meest diverse stad van Vlaanderen. Vanmechelen verloor zijn hart aan de site van Zwartberg. Voor hem was de Limburgse zoo een plek met mooie herinneringen. De kunstenaar en de stad waren hoe dan ook geen onbekenden voor elkaar; Vanmechelen hield zijn eerste tentoonstelling in het cultuurcentrum van Genk en zijn eerste Cosmogolem staat ook in onze stad.
LABIOMISTA, EEN INSPIRERENDE PLEK
LABIOMISTA is zelf één groot kunstwerk. Een groen park, steeds in verandering. Een ontmoetingsplek voor alle soorten ter wereld waar belangrijke onderwerpen bespreekbaar worden dankzij de taal van kunst. LABIOMISTA is in de eerste plaats een inhoudelijk project; een broedplek waaruit nieuwe ideeën, projecten en modellen de wereld ingestuurd kunnen worden. Het geeft bezoekers een nieuwe kijk op biologische en culturele diversiteit, op identiteit, op samenwerking en op mensenrechten.
LABIOMISTA is ook verwondering. Een pad neemt je mee langs Vanmechelens kunstwerken, installaties en de dieren die een belangrijke rol spelen in zijn werk. Je wandelt via het impressionante onthaalgebouw naar de gerenoveerde directeursvilla, onder de studio van de kunstenaar tot in het park met de dierenweides en het parkpaviljoen. Een wandeling door het park wordt een onderdompeling in de filosofie van de kunstenaar.
EEN DERDE SITE, MADE IN GENK
Met LABIOMISTA is het proces van de herbestemming van onze mijnsites rond. Dit is het derde belangrijke toekomstproject voor de verdere ontwikkeling van Genk. Op de restanten van de mijn van Winterslag ligt sinds 2005 C-mine, de creatieve trekpleister van de stad. Thor Park op de mijnsite van Waterschei, ontwikkelt zich al sinds 2007 tot een hoogwaardige technologiesite. Op de mijnsite van Zwartberg ten slotte, groeit nu LABIOMISTA.
EEN STIMULANS VOOR DE BUURT
LABIOMISTA is nauw verbonden met de wijk. Zo vind je op de site geen horeca-initiatieven. Een bewuste keuze die lokale zaken en initiatieven in de buurt wil aanmoedigen. De grote neonletters Nomadland wijzen de weg naar de volkstuintjes van Zwartberg. Nomadland wordt naar een idee van de kunstenaar, samen met de buurtbewoners en de stad, uitgewerkt tot een ontmoetingsplek. Naast tuintjes vind je er picknickplaatsen en een evenementenweide.
BEZOEKERS INVESTEREN MEE
Koen Vanmechelen koos met LABIOMISTA voor Genk en investeert sterk in het project, en daarmee ook in onze stad. Naast zijn investering en die van stad Genk, kwam er ook een financiële impuls vanuit de Vlaamse Overheid, Toerisme Vlaanderen, Toerisme Limburg en van private investeerders. Koen Vanmechelen en stad Genk kiezen er bewust voor om het entreegeld van LABIOMISTA integraal te investeren in de publieke werking van het park en in de projecten in de buurt. Er vloeien dus geen inkomsten terug naar de kunstenaar, en dat
is heel uniek.
Onder de naam OpUnDi Genk wordt ook een experimenteel laboratorium uitgewerkt. Hier worden de themas die in het werk van de kunstenaar aan bod komen, vertaald naar onze stad.
ONTDEK DEZE ZOMER LABIOMISTA!
Stad Genk en Koen Vanmechelen nodigen jullie uit om LABIOMISTA vanaf deze zomer te ontdekken. Tijdens het eerste seizoen, van 6 juli t.e.m. 3 november 2019, doen Genkenaren dit gratis.