Vanavond werd onder grote belangstelling het kunstwerk Eindeloze horizon van Giny Vos ingehuldigd. Het monumentale lichtwerk aan de tunnelwand van de brug van snelweg E314 boven de Emiel Van Dorenlaan maakt een mentale en fysieke verbinding tussen de handelsstraat Stalenstraat en het groene gebied van de Stiemervallei.
Eindeloze Horizon is een 46 meter lange kunstingreep van licht en bewegende landschapstaferelen die de tunnelwand aan de Emiel Van Dorenlaan als het ware openbreekt. Voor de beelden liet Giny Vos zich inspireren door de verhalen van omwonenden, de schilderijen van Emile Van Doren en de prachtige natuur in de Stiemervallei.
Bewoners en handelaars betrekken
Om een idee te krijgen over hoe de natuur van de Stiemervallei wordt ervaren, ben ik met bewoners en lokale handelaars gaan praten. Ze vertelden over hun favoriete plekjes en wat ze zo bijzonder vinden aan de Stiemervallei. Die elementen heb ik ook mee kunnen nemen tijdens het creatieproces, vertelt de Nederlandse kunstenares.
Al deed het Emile Van Dorenmuseum ook dienst als inspiratiebron. Het Emile Van Dorenmuseum beschikt over een collectie aan 19de-eeuwse kunstwerken die geïnspireerd zijn op de Genkse natuur. Net als de kunstenaars van toen liet ook Giny zich inspireren door het Genkse landschap, zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels.
Verbinding
Het werk maakt een mentale en fysieke verbinding tussen de handelsstraat Stalenstraat en de natuurrijke Stiemervallei. Het bevindt zich als het ware aan de toegangspoort van de Vallei van Werelden, waarlangs de Stiemervallei zich optrekt. Wie binnenkort Allez Stalenstraat bezoekt moet dus zeker een pitstop inlassen aan de brug, vult Toon Vandeurzen aan, schepen van Economie. Dat beaamt schepen Nagels: Je zal zien dat het kunstwerk hier thuishoort. Het past deze plek als gegoten! Giny Vos: Ja, mijn kunstwerk kan niet zonder de omgeving, maar als het goed is, kan deze omgeving straks niet meer zonder mijn kunstwerk.
Fietspad met zonnepanelen
Om het werk van stroom te voorzien, slaat Stad Genk de handen in elkaar met Soltech, een bedrijf dat zonnepanelen ontwikkelt met vestiging op het nabijgelegen Thor Park. De bedoeling is dat er zonnepanelen komen te liggen op een gedeelte van het fietspad aan de Emile Van Dorenlaan, een primeur in ons land! In combinatie met het gebruik van innovatieve technieken krijgt de kunstingreep ook een duurzaam karakter, aldus Vandeurzen.
De kunstingreep Eindeloze Horizon werd mede mogelijk gemaakt door de medewerking van het Agentschap Wegen en Verkeer, dat de brug beheert, en met een toelage van de Vlaamse Overheid (Stimuleringsinstrument Kunst in Opdracht in de Publieke Ruimte).