Kolderbos deed het samen. Jij ook?
In Kolderbos kregen 265 woningen een uitnodiging om samen te renoveren en te isoleren. 59 eigenaars sprongen op de kar. Dat is meer dan 22%, een opvallend sterk resultaat. De stad Genk startte het project om de renovatie van wijken te versnellen. Via Genk Isoleert Samen konden particuliere eigenaars intekenen op een collectieve aanpak. Doel: méér woningen energiezuinig renoveren aan een lagere investeringskost per woning. 86% isoleerde de spouwmuren. 82% isoleerde of renoveerde het dak. Daarnaast investeerden 7 eigenaars in schrijnwerk en 5 in een nieuwe verwarmingsketel. In totaal investeerden bewoners samen om en bij de 270.000 euro of gemiddeld 4576 euro per woning.
Dankzij de inzet van de buurtwerkers ontstond er meteen een goed contact met de wijkbewoners. Mond-aan-mond reclame werkte goed. Het project sloot ook goed aan bij hun behoeften. Heel wat eigenaars hadden een serieuze energiefactuur. Investeren in isolatie is dan dé geschikte manier om daar komaf mee te maken. Bovendien lieten de stad Genk en Stebo, de procebegeleider, er geen gras over groeien. Op anderhalf jaar tijd is alles gebeurd: eerste contacten, buurtvergaderingen, huisbezoeken, aanstelling aannemers, oplevering,… Door het schaalvoordeel konden aannemers vlot doorwerken en extra kosten vermijden. Door de aanpak van de stad konden de wijkbewoners ook rekenen op eerlijke prijzen van de aannemers.
Daarnaast was dit project ook een kans om elkaar beter te leren kennen. De omgeving wordt opgewaardeerd, mensen delen gelijkaardige bekommernissen. Zo wordt een renovatieverhaal een gedeeld verhaal in de buurt, zodat je van elkaar kan leren. Mensen uit andere wijken kunnen hun schouders hier ook onder zetten. Samen met STEBO en Fluvius kunnen andere wijken ook aangepakt worden. Burgers of verenigingen die ook zon wijkrenovatie zien zitten, mogen zich altijd melden bij de dienst Wonen van de stad Genk via leefvolenergie@genk.be of door je woning aan te melden via genk.zetjewoningopdekaart.be.