Kleurrijk kunstwerk in het centrum symboliseert het Genkse samenleven

Gepubliceerd op dinsdag 4 juni 2024 15.23 u.
Persbericht van 4 juni 2024

In de Grotestraat, op het gebouw aan de Katteberg, rijst een indrukkend street artwerk op. De visual staat symbool voor het samenleven in Genk en hoe de stad dit samen met alle Genkenaren wil uitdragen. Het idee voor het kunstwerk ontstond vanuit ‘De 22’, een mix van 22 Genkenaren die hun stadsgenoten vertegenwoordigen. De Genkse street art-artiest Jan Rosius visualiseerde hun idee. 

Sinds vorige week zorgt een opvallende muurtekening in de Grotestraat voor heel wat nieuwsgierige blikken. Is het het nieuwe Genk-logo, een alziend oog of misschien het gat in de ozonlaag, zoals iemand ludiek opmerkte? Niets van dat alles, het kleurrijke werk staat symbool voor het Genkse samenleven en ontstond vanuit het burgerpanel ‘De 22’. “Samen met deze groep Genkenaren dachten we na over hoe we in Genk goed kunnen samenleven”, vertelt Anniek Nagels, schepen van Samenleven. “Hoe kan elke Genkenaar zichzelf zijn, maar ook respect opbrengen voor de eigenheid van anderen? Het resulteerde in 4 Genkse gewoontes die aangeven hoe we in Genk met elkaar willen omgaan: ‘Als ik ik kan zijn, mag jij jij zijn’, ‘Na ‘hallo’ lonkt een fijne kennismaking’, ‘Een echte babbel lost veel op’ en ‘We gaan vooruit maar wel met elkaar’.”

Landmark

Tijdens een denkmoment eind januari 2024 kwam vanuit ‘De 22’ het voorstel om de Genkse gewoontes te symboliseren. De Genkse street art-artiest Jan Rosius, bekend van zijn werken aan de Hooiplaats en aan de Stiemerhub, werd gevraagd om hun idee te visualiseren en een fysieke plek te geven. Het resultaat is een kleurrijke muurschildering in het stadscentrum die je al van ver ziet opduiken. Schepen Anniek Nagels: “In Genk leven we met velen samen en zijn er verschillende meningen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Hoe blijven we onszelf, respecteren we verschillen en behouden we een ‘warm Genk’? Deze nieuwe landmark doet ons hier even bij stilstaan. Daarnaast is het werk een herinnering aan het samenkomen met ‘De 22’ en alle open gesprekken die we in de toekomst nog willen voeren.”

Ontmoetingsplek 

De locatie is niet zomaar gekozen. “Regina Mundi is een plek die steeds voor verbinding heeft gezorgd, o.a. via de lagere en middelbare scholen”, vertelt schepen Anniek Nagels. “We herontwikkelen de site momenteel tot een broedplaats voor talentontwikkeling in een groene, duurzame omgeving, met ook heel wat woonmogelijkheden voor jonge gezinnen. Maar bovenal wordt het een ontmoetingsplek waar alle Genkenaren welkom zullen zijn. Het gebouw waarop het street art-werk te zien is, wordt op termijn afgebroken en maakt plaats voor nieuwe infrastructuur. Het kunstwerk willen we achteraf graag op een originele manier laten voortleven.”

Naar alle wijken 

Hoewel het weer niet helemaal meezat, kon Jan Rosius zijn nieuwste creatie op ongeveer een week tijd afwerken. “Je ziet gele kleuren, warmte, licht, …”, vertelt hij. “Elementen die universeel zijn en ons allemaal verbinden, dat gaven ook ‘De 22’ aan. De stralen reiken naar elke hoek van de stad, naar alle wijken.”