DANKZIJ VERBOUWING KONDEN WE ONZE ENERGIEFACTUUR FLINK VERLAGEN.
In 1986 zijn we in de Henri Forirstraat in Zwartberg komen wonen. We hebben toen wel een en ander geïsoleerd, maar niet optimaal. Ik was de enige kostwinner en we hadden een lening af te lossen. De middelen waren dus beperkt. Aan het woord is Alberto Cagliostro. In 2012 was onze lening afbetaald. Onze verzekeringsmakelaar raadde ons toen aan om een nieuw hypothecair krediet aan te gaan, zodat we konden blijven genieten van fiscale aftrek. We hadden eerder al over verbouwen gesproken. We besloten ervoor te gaan.
Investering voor meer warmte en comfort
Onze belangrijkste motivatie om te verbouwen? Mijn vrouw wilde de living opnieuw inrichten. (lacht) Onder andere door de schoorsteen te laten verwijderen, zouden we meer ruimte krijgen. Maar we wilden ook de energiefactuur verlagen, snap je? Die was echt veel te hoog. In de keuken en badkamer was er geen dakisolatie en ook nog enkel glas. Daar hadden we het altijd koud, aldus het echtpaar. De Cagliostros vroegen eerst een aantal offertes op. Zo wisten ze wat de richtprijzen waren. Een zelfstandig aannemer voerde de werken uit in het voorjaar van 2013 (zie kaderstukje). Er kwam een nieuw rookkanaal en er werd een nieuwe ketel geplaatst. Overal kwam hoogrendementsglas. De living werd ruimer en de binnendeuren werden vervangen. Ook de keuken werd aangepakt: op het typische bijgebouw van 1 bouwlaag werd 16 centimeter isolatie geplaatst.
Premies verkorten terugverdientijd
Financieel was het een hele investering, maar dankzij advies op maat en de juiste beslissingen was het toch haalbaar. Zo maakten de Cagliostros gebruik van een hypothecair krediet en de Vlaamse Energielening om extra kosten te dekken. Ook vroegen ze diverse premies aan, zoals premies van Fluvius, de renovatiepremie en een aantal Genkse premies. Dat zorgde ervoor dat de terugverdientijd van hun investering aardig ingekort werd. Alberto Cagliostro: We spraken regelmatig met vrienden en kennissen over onze verbouwing. Heel wat mensen willen renoveren, maar het is niet altijd makkelijk. Samen in de wijk renoveren? Dat zou voor ons zeker interessant geweest zijn. Hier in de straat zijn een aantal jonge mensen die ook renoveren of willen renoveren. Vroeger deden we ook soms mee aan een groepsaankoop, via Ford. Dus als renoveren ook op wijkniveau kan, dan zou dat zeker aantrek hebben.
Alberto en zijn vrouw Rosalia blikken tevreden terug: We zijn blij dat we het gedaan hebben en dat we het achter de rug hebben. We worden ook al wat ouder. Ons verbruik is nu veel minder en ons huis veel comfortabeler. Nu nog onze voortuin in orde krijgen en dan is alles prima in orde!
Ook renoveren zoals de familie Cagliostro? Dat kan dankzij de hulp van de RENOcoach. Meld je aan en bekijk hoe de RENOcoach je kan helpen met jouw verbouwing- of isolatieplannen.
e-mail: renocoach@stebo.be
tel: 080 09 98 17