Internetfraude of internetoplichting is de online variant van de klassieke oplichting: met mooie woorden en voorstellen geld of goederen ontfutselen van nietsvermoedende personen.
Zorg voor een sterk wachtwoord. Dit wil zeggen een wachtwoord dat uit minstens 12 karakters bestaat en een combinatie is van kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen. Verander je wachtwoord regelmatig en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende toepassingen.
2. Checken voorkomt hacken
Cybercriminelen proberen je te misleiden door een URL te gebruiken die op de officiële URL lijkt. Je kan dit omzeilen door nooit op een link te klikken, maar altijd zelf in je browser de gekende website in te typen.
3. Vertrouwd = goud
Leer verdachte berichten herkennen. Veel e-mails die je krijgt, zijn pogingen tot oplichting. Denk altijd twee keer na als je een bericht krijgt van een onbekende en klik nooit op een link in een verdacht bericht.
Gebruik liefst geen publieke wifinetwerken, want dit is nooit veilig of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Er bestaan verschillende vormen van cybercriminaliteit. Hieronder sommen we er enkele op, samen met preventieve tips om ze te omzeilen.
Slachtoffers geven criminelen toegang tot hun persoonlijke informatie of bankrekening. Vaak via een e-mailbericht word je naar een valse website gelokt (die sterk lijkt op de echte site!). Zo hengel/vist men naar jouw vertrouwelijke gegevens (pincode, wachtwoord,…) om betalingen via jouw rekening uit te voeren. Het kan ook zijn dat je via een smsje of WhatsAppje een bericht krijgt dat een valse link bevat. Vaak wordt er gevraagd om je persoonlijke gegevens in te vullen, een app te installeren of om een (kleine) betaling te doen/te ontvangen.
Hierbij moet je vreemde berichten reflex worden aangewakkerd!
Iemand vraagt je ergens op te klikken, iets te installeren
Meestal dringend, soms dreigend
Je moet zelf iets doen, codes ingeven, etc.
de vraag komt binnen via een mail, een bericht, een telefoontje.
Voldoet je berichtje, telefoontje of mail aan één van deze criteria, dan zou een vreemde berichten reflex moeten gealarmeerd worden bij jou. KLIK nooit te snel op een link en neem de tijd om te zien of het bericht wel kan kloppen!
Criminelen doen zich voor als een bekende van je en vragen met een smoes om geld. Denk aan je zus die plots een nieuw gsmnummer heeft en ook nog eens geld blijkt nodig te hebben. Via sociale media gaan ze op zoek naar nuttige informatie om nog geloofwaardiger te zien, bijvoorbeeld een profielfoto van jouw naaste. Ze kunnen zelfs WhatsApp-accounts kapen of stemgeluid van de bekende afspelen. Hierbij moet je vreemde vrienden reflex aangewakkerd worden!
iemand doet zich voor als jouw vriend en probeert jouw vertrouwen te winnen
hebben dringend geld nodig
verwachten actie door jou te ondernemen
Benadert iemand jou op deze manier, schakel dan jouw vreemde vrienden reflex. Vreemd, hier scheelt iets.. Ga nooit op dergelijke vragen zomaar in, bel de persoon in kwestie op persoonlijk of vraag een persoonlijke vraag over hem/haar.
Iemand online leren kennen waarmee het perfect klikt? Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook. Ook op sociale media en datingsites komt fraude voor. Oplichters doen zich voor als betrouwbare personen die jou beter willen leren kennen. Er wordt een vertrouwensband gekweekt met het potentiële slachtoffer. Er wordt vaak gevraagd om te communiceren via WhatsApp of mail om controles van datingsites of – apps te vermijden. Na weken, soms maanden, wordt er na een innige romance met een smoes om geld gevraagd, bijvoorbeeld om elkaar te ontmoeten of een (financieel) noodgeval.
Tips:
Aanvaard niet zomaar vriendschapsverzoeken van een wildvreemde.
Controleer altijd de echtheid van een profiel (bijvoorbeeld de foto van het profiel controleren via Google Image).
Blijf communiceren via de datingwebsite.
De fraudeur probeert de datingpartner te isoleren om hem/haar makkelijker te beïnvloeden. Houd daarom familie en vrienden op de hoogte.
Houd je portemonnee dicht.
Bij vrijwel alle vormen van online fraude gebruiken criminelen bankrekeningen van anderen om hun illegaal verkregen geld wit te wassen. Zo blijven criminelen zelf uit het zicht van politie en justitie. Maar de pakkans voor de geldezels is groot omdat zij gemakkelijk op te sporen zijn via hun bankrekening. De nadelen kunnen ook groot zijn zoals de blokkade van rekeningen en banken kunnen jou op de waarschuwingslijst zetten. Daardoor kan je geen nieuwe rekening mee openen ergens. Je kan opdraaien voor de schade en strafrechtelijk vervolgd worden.
Tips:
Sta dus nooit je bankpas af of geef nooit iemand toegang tot uw rekening.
Pas op met mooie aanbiedingen voor thuiswerk.
Stuur nooit je bankkaart en pincode op naar je bank.