Infoavond ‘Mijn kind heeft een handicap. Wat met later?’: 22/5

Welke voorzieningen zijn er voor personen met een handicap? En wat gebeurt er zodra ouders niet langer voor hun kind met een handicap kunnen zorgen? Deze interessante infoavond brengt Yota Mokos van De Regenboog, Sandra Derwael van Drie Linden en Chantal Tans van IGL Ter Heide samen voor een verhelderend antwoord.

Elk vanuit hun kennis en ervaring gaan de drie sprekers die avond dieper in op de rechten van personen met een handicap. “Vroeger zat je als persoon met een handicap in een verzorgingsinstelling. Punt”, vertelt Yota. “Vandaag heb je een ruime waaier aan mogelijkheden en kan je budgetten aanvragen om zorg op maat in te kopen. Maar dat brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee. Waar en hoe wil je immers je budget inzetten?”

 

Zorg op maat

De infoavond focust onder meer op het verschil tussen rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) en niet-rechtstreeks toegankelijke hulp (niet-RTH). “Bij RTH gaat het om beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of een korter verblijf”, weet Yota. “Bij niet-RTH betreft het ondersteuning die op frequentere basis nodig is. We spreken dan over een uitgebreid zorgaanbod en voorzieningen voor personen met een handicap. Daarvoor is een erkenning door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) nodig”, weet Chantal. Voor minderjarigen met een hogere zorgnood is er het persoonlijk assistentiebudget (PAB), jongvolwassenen en volwassenen met een hogere zorgnood kunnen een beroep doen op het persoonsvolgend budget (PVB). “Het verschil en de aanvraagprocedures leggen we tijdens de infosessie heel duidelijk uit. En we vertellen alles over rechten, premies en tegemoetkomingen”, vertelt Chantal.

 

Wat met later?

Ouder wordende ouders van een kind met een handicap kijken dikwijls met angst naar de toekomst. Wie zorgt er voor hun kind als ze dat niet meer kunnen? De vaststelling dat ze daar zelf niet langer toe in staat zijn, gaat met heel wat pijn en onzekerheid gepaard. Yota: “Met de infosessie willen we deze ouders ook wat geruststellen. Veel is mogelijk, maar het is belangrijk om op tijd te beginnen plannen. Daarvoor bestaan budgetten en professionele begeleiding.” Mensen met een kind waarover een vermoeden van handicap bestaat, willen de sprekers aanmoedigen om een aanvraag in te dienen bij het VAPH. “Je doet er goed aan proactief te handelen”, leert Chantal. “Wanneer de erkenning van je kind niet in orde is en jij er niet meer bent, volgen de budgetten voor zorg op maat weliswaar snel. Maar daarmee heb je nog geen plaats in een voorziening.” Sandra: “Hoe dan ook blijft je kind met een handicap niet in de kou staan wanneer jij er als ouder niet meer bent of kan zijn. Zeker als er een link is met een zorginstelling. Is die er niet, dan buigt een netwerk van professionelen zich over een gepaste verzorging. Maar het ideale scenario voor je kind is inderdaad dat je alles al regelt voor je er niet meer bent.”

 

Infosessie ‘Mijn kind heeft een handicap. Wat met later?’

22 mei 2025 – 19 uur

Zaal 1, stadhuis

Inschrijven: sociaal.welzijn@genk.be of 089 65 51 66

 

Op de foto: Sandra (Drie Linden), Yota (De Regenboog) en Chantal (IGL Ter Heide) leren je alles over voorzieningen voor personen met een handicap