Het succesvolle initiatief Ik heb een Maatje, dat gezinnen in Genk helpt om gezonder te leven, breidt uit. De Opvoedingswinkel Genk, onderdeel van Campus O³ -Huis van het Kind-,
werkt nu nog intensiever samen met verschillende partners zoals diëtisten, kinesisten, de sportdienst van stad Genk en het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Door deze samenwerking kunnen gezinnen rekenen op een breed pallet aan ondersteuning op pedagogisch, (para)medisch, sportief én psychosociaal vlak.
Gezondere levensstijl
Ik heb een Maatje richt zich op kinderen van 8 tot 12 jaar die kampen met overgewicht of obesitas. Het is een gezinstraject dat ouders en kinderen op weg helpt naar een gezondere levensstijl. "In het programma leren gezinnen via kookworkshops gezonde en voedzame maaltijden te bereiden, de kinderen leren anders eten, (her)ontdekken het plezier in bewegen en worden bijgestaan in het omgaan met moeilijke momenten. Ook de ouders krijgen begeleiding om hun kinderen te ondersteunen bij deze veranderingen", zegt Anniek Nagels, schepen van Talentontwikkeling.
De noodzaak voor Ik heb een Maatje is groot in Genk. Steeds meer kinderen kampen met overgewicht, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Daarbij scoort de Genkse populatie bijzonder hoog op het gebied van overgewicht en obesitas in vergelijking met de rest van Vlaanderen en Limburg. Er is dus een dringende behoefte aan een brede, geïntegreerde aanpak om deze trend te keren, stelt schepen van Sociaal Welzijn, Sara Roncada. Immers, een enge focus op enkel gezonde voeding en beweging gaat voorbij aan de complexe problematiek van overgewicht waar ook kansarmoede, cultuur, leefomgeving en psychosociale aspecten een rol in spelen.
Vernieuwd programma
Voorheen vond het programma slechts één keer per jaar plaats, maar vanwege het succes zijn er nu twee startmomenten per jaar: een in september en een in januari, zegt schepen van Sport Kathleen Parthoens. De bijeenkomsten worden om de twee weken gehouden, terwijl de sportactiviteiten wekelijks plaatsvinden. Deelname aan het programma kost 100 euro per gezin, met een korting tot 50 euro voor gezinnen met een VT-statuut.
Enkele resultaten
Mede dankzij de succesvolle resultaten zijn heel wat partners bereid om in te stappen in het vernieuwde project. In 2023 telde het programma 19 deelnemende gezinnen met alvast deze resultaten:
- Alle kinderen betrokken in het programma zijn afgevallen of behielden hun gewicht. Bij geen enkele deelnemer is het gewicht toegenomen tijdens het programma.
- De kinderen én hun gezinscontext zijn zich beter bewust van (on)gezonde eet- en leefgewoonten, wat zich vertaalt in een gezondere levensstijl.
- De kinderen zijn zelf vragende partij om het sporttraject verbonden aan het programma verder te zetten, ook na de afloop van hun éénjarig traject.
- Bijna alle kinderen werden toegeleid naar sportkampen in de vrije tijd.
- Omdat het hele gezin betrokken wordt, heeft het programma ook een (onverwacht) preventief effect op andere gezinsleden: gezonde(re) maaltijden, bewustere keuzes en meer beweging.
De partners die zich engageren
VZW PAS/Opvoedingswinkel Genk, Campus O³, Dienst Sport in Genk, het ZOL, een Eerstelijnspsycholoog (ELP), de diëtisten- en kinesistenkring, Ligant, het Wit-Gele Kruis, GIGOS, de mutualiteiten, de CLBs en de ELZ Kemp en Duin.
Samen met al deze organisaties streven we naar een gezonde jeugd die klaar is voor de toekomst!, besluit schepen Karel Kriekemans, bevoegd voor Jeugd.