Gelijke kansen en rechten
Of je nu een andere thuistaal of een handicap hebt, of je bent genderdivers of holebi... In Genk hebben we respect voor elkaar. Want alleen met respect kan iedereen zichzelf zijn.
Kan jij jezelf zijn? Voor Petra, Lars en Nicky en Anke en Lisa is dat soms moeilijk. In België staan we gelukkig ver op het vlak van gelijke kansen en rechten voor holebis en transgenderpersonen. Toch worden verliefde mensen van hetzelfde geslacht op straat nog vaak nagekeken en krijgen ze soms nare commentaren.
7 jaar gelukkig
Ook Lars en Nicky, al 7 jaar samen, merken dat er nog taboes zijn. Wij zijn heel gelukkig, glimlacht het koppel. Maar voor sommigen blijft het moeilijk om respect op te brengen voor iemands anders-zijn. Een homovriend van ons werd ooit belaagd omdat hij een regenboogvlag vasthield. Wij worden soms nageroepen, ook al gedragen we ons zoals ieder ander koppel. Gelukkig zijn er ook veel mensen die niet in hokjes denken.
Lars en Nicky: "Gelukkig denkt niet iedereen in hokjes"
Coming-out
Studentes Anke en Lisa kregen veel positieve commentaren op hun coming-out. Tien jaar geleden was dat wel anders, vertelt Anke. Toen ik in het middelbaar een meisje kuste, werd daar heel negatief op gereageerd. Ik heb het daar erg moeilijk mee gehad.
Er is meer begrip, maar we krijgen ook wel vragen, vervolgt Lisa. Of we ooit al eens met een jongen zijn samen geweest. En wat onze ouders denken van onze relatie. We vinden het fijn dat we erover kunnen praten, want het helpt misverstanden uit de weg. Iedereen verdient de
ruimte om zichzelf te kunnen zijn en dat te tonen.
Anke en Lisa: "Er is meer begrip, maar we krijgen ook wel vragen"
Praten aub!
Petra is transvrouw. Ze werd geboren als jongen, maar voelde zich tot haar 40 jaar niet thuis in haar eigen lichaam. Vandaag is ze 100% zichzelf. Tuurlijk kijken de mensen me soms na, vertelt ze. En ja, af en toe hoor ik wel eens een opmerking. Meestal van jongeren, die vaak
zelf nog wat zoekende zijn. Maar over het algemeen zijn de reacties op mijn transitie heel fijn. Ik merk dat er meer openheid is rond transgenders en holebis. Praten is echt belangrijk. Je kan iemands identiteit niet opleggen, das iets persoonlijks en daar mag je fier op zijn.
Petra: "Tuurlijk kijken mensen me soms na"
In mei zijn er activiteiten en evenementen in het kader de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transgenderfobie op 17 mei:
In samenwerking met de regenboogvereniging OGWA (Ook Genks Wel Anders) is er van 14
t.e.m. 17 mei een IDAHOT-week.
Videoproject 'Shoot' is een samenwerking tussen atelier Zwiep (GIGOS) en de stad waarin 10 Genkenaren uit de regenbooggemeenschap aan het woord zijn.