Ignacio: pasta bolognaise

Ignacio Peters (15) student Zorg & Welzijn

"Mijn moeder is Spaans-Italiaans, mijn vader is Belg. Aangezien mijn ouders gescheiden zijn, vier ik dubbel. Bij mijn vader staat er altijd iets van vlees op het menu, terwijl er bij de familie van mijn moeder een authentieke pasta bolognaise op het menu staat die steevast bereid wordt door mijn nonna."

 

Recept Spaghetti bolognaise

Voor 4 personen

2 uien, fijngesneden – olijfolie – 800 g rundergehakt – 4 teentjes knoflook, fijngesneden – zwarte peper, vers uit de molen – zout – 4 wortels, geschild en in kleine blokjes gesneden – 4 stengels bleekselder, fijngesneden – 2 eetlepels tomatenpuree - 1 glas rode wijn – 500 g gepelde tomaten, in stukjes – 1 takje rozemarijn, fijngesneden – 2 takjes tijm, de blaadjes – 2 laurierblaadjes – 1 rundsbouillonblokje – 1 eetlepel gedroogde oregano – 2,5 dl melk – 500 g spaghetti – een stuk Parmezaan, versgeraspt

Bereiding

Fruit de uien glazig in een diepe braadpan. Voeg het rundergehakt toe prak het met een vork fijn. Breng goed op smaak met peper en zout. Laat mooi korrelig bakken, tot het gehakt kleur krijgt en lekker gebakken ruikt. Dit kan even duren, heb geduld.

Voeg dan de knoflook toe en laat even meebakken. Voeg vervolgens de wortels en de selder toe. Laat opnieuw even meebakken. Roer de tomatenpuree door het vlees en de groenten. Overgiet met de wijn en laat deze 2 minuten in koken. Voeg dan de gepelde tomaten toe, samen met de rozemarijn, de tijm, de laurierblaadjes, het bouillonblokje, de oregano en de melk. Zet het deksel op de pan en laat op een heel zacht vuur 90 minuten pruttelen. Als je een gietijzeren pan met deksel gebruikt, kun je de pan ook 90 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven laten garen. Verwijder na 90 minuten het deksel en laat nog even inkoken, tot je een gebonden saus hebt. Verwijder laurier en tijm.

Kook de pasta zoals staat aangegeven op de verpakking. Giet af en meng met de saus. Werk af met Parmezaan.


TIP: De toevoeging van melk zorgt voor een heel romig en smeuïg resultaat.