DE DRUGLIJN
Voor al je vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken.
Je kan telefoneren, chatten en mailen.
ONLINE PSYHULP
Biedt informatie, online zelfhulp en online begeleiding. Psyhulp is opgedeeld volgens verschillende types hulpaanvraag.
Heb je problemen met cannabis? Dan kan je terecht bij Cannabishulp.
Heb je problemen met alcohol? Dan kan je terecht bij Alcoholhulp.
Heb je drugproblemen (cocaïne, speed, xtc, GHB...)? Dan kan je terecht bij Drughulp.
Heb je problemen met gokken? Dan kan je terecht bij Gokhulp.
Zoek je liever hulp in je omgeving? Zowel voor individuele hulpverlening, hulpverlening in groep, online of een combinatie kan je terecht bij Integra.
Integra heeft een zorgaanbod rond geestelijke gezondheidsthemas, inclusief middelenmisbruik, verslaving, gokken en gamen, epilepsie, psychosociale revalidatie, mentale beperking en forensische zorg.
Ze hebben een aanbod voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Afhankelijk van je hulpvraag zoeken we naar een passen traject: dit kan individueel, in groep, online of een combinatie hiervan zijn. Je kan als cliënt ook steeds je omgeving betrekken in de begeleiding.
Ben je bezorgd om iemand in je omgeving? Dan kan je ook bij Integra terecht.
Contact
Integra Genk
Vennestraat 91, 3600 Genk
Tel. 011 71 60 00
TEPSI
De Toxicomanie-Eenheid Psychiatrische Spoed Interventie (TEPSI) is een crisisopvangdienst voor personen die dringende psychiatrische hulp zoeken rond middelengerelateerde problemen zoals alcohol en drugs.
Website TEPSI
KATARSIS
Katarsis is een residentieel centrum voor mensen die kampen met afhankelijkheidsproblemen rond illegale drugs, al dan niet in combinatie met alcohol en/of medicatie.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom werken we als stad samen met tal van partners om het druggebruik in Genk zoveel mogelijk te beperken.
We ondersteunen organisaties en diensten in het omgaan met en ontwikkelen van een beleid rond alcohol en andere drugs, gokken en gamen. We bieden coaching aan voor organisaties, diensten en sectoren die werk willen maken van een alcohol- en drugbeleid.
Daarnaast bieden we vorming en training aan over producten, voorzien we basiskaders bij verslaving, werken we aan signaalherkenning. We zijn er voor vragen bij incidenten en implementeren dit zoveel mogelijk in het beleid. Zo werken we als stad aan een preventieve aanpak en een sterk drugbeleid .
DRU-G overleg (drugoverleg Genk)
Sinds 2012 komen we elk kwartaal samen met een vaste groep van partners: Schepen Sociaal welzijn, Stad Genk, Sociaal huis Genk, Zorggroep Zin, CAW Limburg, Katarsis, Huisartsenkring Prometheus, Politiezone CARMA. In de loop van 2021 zullen volgende partners ook deel uitmaken van het DRU-G: Handhaving (stad Genk), Gigos, gebiedsgerichte werking (Stad Genk). Het is de bedoeling dat elk van deze partners binnen DRU-G zijn verantwoordelijkheid opneemt, gekaderd binnen hun kerntaken en mogelijkheden. Afhankelijk van het thema (illegale drugs, alcohol, gokken…) of de doelgroep (jongeren, senioren, werknemers, handelaars….) zullen we ad hoc beroep doen op alle betrokken organisaties voor het inwinnen van juiste informatie en adviezen, voor het toetsen van voorstellen en het bieden van hulp bij de uitwerking/uitvoering van concrete acties.
OSO (Overkoepelend scholenoverleg)
Het overkoepelend scholenoverleg komt 2 jaarlijks samen. Het wordt georganiseerd vanuit Stad Genk (Veiligheidshuis) in samenwerking met de preventiewerker van Integra. Op dit overleg worden alle Genkse middelbare scholen uitgenodigd. Hier kunnen vragen gesteld worden omtrent de huidige dynamieken qua drugs- en alcoholgebruik, roken, gamen en gokken. Er kunnen signalen worden doorgegeven waarop gerichte acties gevoerd kunnen worden. Verder is er ook een informatiedoorstroom waarbij nieuwe lespakketten, tendensen etc gedeeld worden.