Ontginnen
Het Geheugen van Genk is een nieuwe naam, maar niet helemaal een nieuw verhaal. Het is eerder een doorstart van de vroegere Heemkring Heidebloemke, vertelt Lieselore van de Cel Erfgoed en Kunsten van stad Genk. Zij hebben al tientallen jaren heel veel verzameld en gedocumenteerd. Hun onderzoekswerk behandelde vooral het vooroorlogse Genk. Met het Geheugen willen we een nog bredere waaier aan themas belichten: van mijnverleden en industriële geschiedenis over migratie en samenleving tot sport, onderwijs, muziek, … Er is nog veel te ontginnen.
Herman: "Ik kon uren luisteren naar de verhalen van mijn vader over vroeger."
Verhalen vertellen
Het kloppend hart van het Geheugen van Genk zijn de vrijwilligers. Herman Lindmans draait al bijna zijn hele leven mee. Ik ben al van jongs af gebeten door geschiedenis. Thuis hoorde ik mijn vader en zijn vrienden verhalen vertellen over vroeger, en daar luisterde ik uren naar. Mensen zijn nog altijd gefascineerd door hun verleden: waar kom ik vandaan, waarom sta ik hier? Wij zoeken antwoorden en helpen mensen op zoek te gaan.
Lieselore: "Elke Genkenaar kan het Geheugen van Genk voeden."
Vroeger en nu
We willen inspelen op die vragen. Elke Genkenaar kan het Geheugen van Genk voeden, zegt Lieselore. We stellen ons lokaal in de bib open voor wie opzoekingswerk wil doen of gewoon wil grasduinen in archieven. Onze ruime collectie is voortaan ook grotendeels uitleenbaar. En in wisselende expos tonen we de rijkdom en diversiteit van de Genkse levende geschiedenis.
Start in het Erfgoedweekend
Op vrijdag 19 april, net voor de Erfgoeddag op 21 april, stelt het Geheugen van Genk een eerste expo voor, rond de 10 themas die de veelheid aan geschiedenis bundelen.
Wie geïnteresseerd is kan ook elke dinsdag en vrijdag van 10 tot 14 uur terecht in de bibliotheek (2de verdieping).
Vrijwilligers informeren je graag en luisteren naar je vragen of verhalen.
Meer weten?