Gratis taalhulpen ondersteunen Genkse scholen en welzijnsorganisaties: "Meeste talen en de grootste poule van Vlaanderen"

Gepubliceerd op woensdag 21 februari 2024 11.08 u.
Persbericht van 21 februari 2024

Steeds meer Genkse scholen en organisaties doen een beroep op een gratis taalhulp voor de communicatie met anderstalige leerlingen of leden. Stad Genk heeft momenteel de grootste poule van taalhulpen in Vlaanderen en biedt de meeste talen aan. Op 21 februari, Internationale Dag van de Moedertaal, zet stad Genk de taalhulpen in de bloemetjes.

In Genk zijn er momenteel 33 taalhulpen actief: vrijwilligers die tolken in niet-complexe, informatieve gesprekken zoals een oudercontact, intakegesprek of rondleiding. Ze volgden een trainingstraject georganiseerd door het Agentschap Integratie en Inburgering en stad Genk en behaalden een officieel certificaat. “Na de zoveelste vluchtelingencrisis stelden we samen met andere lokale besturen een groot tekort aan sociaal tolken vast”, begint Anniek Nagels, schepen van Samenleven. “In samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering zijn we daarom een pilootproject begonnen, waaruit in 2022 het systeem van de taalhulpen is voortgekomen.”

Grotere vraag

Genkse scholen en welzijnsorganisaties kunnen gratis gebruik maken van het systeem. “We krijgen steeds meer vragen vanuit het onderwijs”, vervolgt schepen Anniek Nagels. “Dat heeft niet alleen te maken met de toenemende diversiteit in de samenleving, maar ook met de hoge kostprijs van sociaal tolken, die vaak ingezet worden door sociale voorzieningen en lokale besturen. Door de taalhulpen gratis aan te bieden, helpen we mensen op weg wanneer ze nog maar pas hier zijn. Ouders en kinderen krijgen zo optimaal de kans om zich te integreren en zich thuis te voelen in onze stad.”

Oekraïne-crisis

Genk is niet de enige centrumstad die werkt met taalhulpen, maar beschikt wel over de grootste poule en biedt op dit moment de meeste talen aan. Schepen Anniek Nagels: “We voerden alles samen al bijna 400 tolkopdrachten uit. De grootste piek was er tijdens de Oekraïne-crisis in 2022, met bijna 300 tolkopdrachten voor Oekraïense vluchtelingen. Afgelopen jaar noteerden we 100 opdrachten.” Nataliya is taalhulp Oekraïens, Russisch en Engels. “Als taalhulp heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt”, vertelt ze. Mijn sociaal leven is er echt op verbeterd.”

20 talen

De variëteit aan aangeboden talen is heel groot. “Momenteel bieden we 20 verschillende talen aan, waaronder het Arabisch, Pools en Russisch, maar ook minder voor de hand liggende talen zoals Somali en Tsjetsjeens”, aldus schepen Anniek Nagels. “Voor bepaalde talen, zoals het Tigrinya en Grieks, zoeken we nog vertalers. Dat we al zo’n ruim aanbod hebben, met zoveel mensen die zich vrijwillig inzetten, is uniek.” “Alle talen die we nodig hebben, zijn beschikbaar”, reageert basisschool Mater Dei.

Op 21 februari, Internationale Dag van de Moedertaal, bedankt stad Genk alle taalhulpen tijdens een feestelijke bijeenkomst in de foyer van het stadhuis (19u tot 20u30).

Opleiding taalhulp praktisch

Op 02/10 gaat er een nieuw trainingstraject voor taalhulpen van start; kandidaten kunnen zich tot 25/09 inschrijven voor de 1ste infosessie via mail naar diversiteit@genk.be of tel. 089 65 42 37.

genk.be/taalhulpen