Officieel werd de Adviesraad 55+ opgericht op 27 oktober 1972 als gemeentelijke raad voor de gepensioneerden en de derde leeftijd. In 1991 kreeg de raad de naam gemeentelijke seniorenraad om dan in 2000 - toen Genk stad werd - stedelijke seniorenraad te worden.
De doelstelling van de raad bleef al die jaren hoofdzakelijk dezelfde, nl. advies geven over alle aangelegenheden die de senioren rechtstreeks of onrechtstreeks aanbelangen. De manier waarop er gewerkt werd, evolueerde doorheen de jaren.
In het verleden kon je enkel lid worden van de raad als je afgevaardigd werd vanuit een seniorenbond. Hoe groter de seniorenbond, hoe meer afgevaardigden een zitje kregen in de raad.
Omdat steeds minder senioren aansluiten bij de traditionele seniorenbonden en het stadsbestuur het belangrijk vindt dat ook de niet-georganiseerde senioren hun stem kunnen laten horen, werden de statuten gewijzigd waardoor deze laatste groep ook de mogelijkheid heeft om als stemgerechtigd lid deel uit te maken van de Adviesraad 55+.
De interesse voor de Adviesraad 55+ blijft groeien en dat is uiteraard een goed teken. Die toenemende interesse is een bewijs dat Genkse 55-plussers geloven in de kracht van de Adviesraad 55+ als adviesorgaan.
Naast de algemene vergadering en het dagelijks bestuur zijn er verschillende werkgroepen actief binnen de raad. Zo is er het verdiepingsteam dat zich inhoudelijk buigt over themas die belangrijk zijn voor senioren zoals digitalisering, eenzaamheid, ondervoeding, … De andere werkgroepen zijn actief rond themas zoals wonen, veiligheid en gezondheid, socio-culturele aangelegenheden en de Horizon. De werkgroep medioren richt zich naar de Genkse 55- tot 67-jarigen en adviseert het beleid over hun wensen en verwachtingen.
De Adviesraad 55+ geeft niet alleen adviezen, maar organiseert ook heel wat activiteiten en projecten die bijdragen aan de participatie van senioren in de samenleving. Zo zijn er de jaarlijkse fiets- en verkeerslessen, de feestmaand in oktober, de jaarlijkse uitstap, het fotoproject, de opleiding medioren- en seniorenconsulent, lezingen over gezondheid, het project Salon Souvenir, …
Om contact te houden met de 60-plussers verschijnt meermaals per jaar het tijdschrift De Horizon. Dat wordt gedrukt op meer dan 13.000 exemplaren en gratis aan huis bezorgd.
Zowel het dagelijks bestuur, de algemene vergadering als de open werkgroepen hebben een actieve rol gespeeld bij de voorbereiding van het Horizonplan, het gezamenlijke seniorenbeleidsplan van stad en OCMW.
Om de noden en verwachtingen van de doelgroep te kennen, organiseerde de Adviesraad 55+ reeds tweemaal een lokaal behoefteonderzoek voor senioren in samenwerking met de VUB. In 2014 werd een enquête gehouden bij de Genkse medioren, de toekomstige senioren. De resultaten van deze onderzoeken dienen als basis voor het advieswerk van de Adviesraad 55+. In 2021 worden de resultaten van het derde lokaal behoefteonderzoek voor medioren en senioren bekendgemaakt.
In heel Vlaanderen wordt regelmatig verwezen naar de Adviesraad 55+ van Genk als het gaat over een goedwerkende adviesraad. Daar zijn wij natuurlijk trots op! De komende jaren zullen alle inspanningen voortgezet worden om hetzelfde niveau te behouden. Een goed samenspel tussen senioren, beleidsmensen en ambtenaren blijft daarbij onontbeerlijk.