DOOR WEER EN WIND
Er zijn niet veel scholen waar er nog verkeersbrigadiertjes actief zijn, gaat juf An Houben van start. In de Broederschool in Genk-Centrum zijn er 16, telkens 4 teams van 4 kinderen die elkaar afwisselen. Ik ben supertrots dat ik ze mag begeleiden want ze gaan elke dag door weer en wind voor hun klasgenootjes.
BREVET
Verkeersbrigadier word je ook niet zomaar, weet An. Je krijgt eerst een opleiding met theorie en praktijk voor je de straat op mag én je krijgt ook een brevet. Je moet minstens 10 jaar oud zijn en uiteraard toestemming hebben van je ouders.
GEMACHTIGD OPZICHTER
Verkeersbrigadiertjes worden altijd begeleid door een gemachtigd opzichter om de veiligheid te garanderen. Juf An vertelt hoe het werkt: Eerst wandel ik de straat op en hou het rijdend verkeer tegen. Pas wanneer dat in orde is, roep ik de verkeersbrigadiertjes om mee te doen. Zij houden ook de fietsers tegen die langs beide kanten komen aanrijden.
ORANJE UNIFORM
Je herkent de brigadiertjes aan hun oranje reflecterende uniformjasje met het opschrift en de rood-witte ronde bordjes. Vroeger droegen we ook een petje, maar dat doen we niet meer omdat het altijd maar wegwaaide met de wind, vertellen de kinderen.
HUISWERK
Dat ze het graag doen, zie je op de fotos. Aan het eind van het schooljaar verdienen we hiermee een gratis zwemticket. Maar we doen het vooral omdat we het leuk vinden én omdat het belangrijk is dat onze vriendjes veilig op school geraken, klinkt het in het koor. En heel soms mag je als verkeersbrigadier je huiswerk wat later indienen, maar dat mag je niet doorvertellen, lachen ze vrolijk.
Het is opmerkelijk hoe verantwoordelijk ze in hun rol staan, vult juf An nog aan. We hopen dat ze het nog vele jaren blijven doen!"