Genkse Stiemervallei wordt blauwgroene parel voor natuurbeleving

Gepubliceerd op vrijdag 9 augustus 2024 11.04 u.
Persbericht van 9 augustus 2024

Het Genkse plan om van de Stiemervallei een echte blauwgroene levensader te maken, wordt eindelijk uitgevoerd. In augustus start de stad met de werken tussen de Evence Coppéelaan en de André Dumontlaan. Met een investering van 8,6 miljoen zorgt Genk, met financiële steun van Vlaanderen en Limburg, voor een totaalaanpak. 

De Stiemerbeek loopt dwars door Genk, van Waterschei tot De Maten. Ooit werd de beek gekanaliseerd, wat haar natuurlijke karakter geen goed deed. “We willen dat herstellen, en de waterloop teruggeven aan de natuur én aan de mensen,” vertelt schepen Toon Vandeurzen, bevoegd voor Ruimte en Duurzaamheid. Dat gebeurt met de ontwikkeling van een fiets- en wandelroute doorheen de vallei, de aanleg van een parallelle stroom om de ecologische kwaliteit te verbeteren, en de inrichting van verblijfsplekken. Die moeten de belevingswaarde van het gebied opkrikken. 

Vlotte en veilige fietsverbinding

Een nieuwe fiets- en wandelroute van Waterschei tot Termien moet de mens naar de vallei brengen, en omgekeerd. “We willen meer mensen op de fiets, ook voor dagelijkse verplaatsingen,” zegt Toon Vandeurzen. “Een aantrekkelijke, groene valleiroute kan daarbij helpen. De werken die in augustus starten, richten zich op het nu nog ontbrekende stuk tussen de Evence Coppéelaan en de Emiel Van Dorenlaan, en de herinrichting van het fietspad in Waterschei.” 


“De provincie coördineert en betaalt de bouw van een bovenlokaal netwerk van fietsverbindingen, zoals de fietssnelwegen en de fietspaden tussen de grotere woonkernen en bedrijventerreinen, scholen of winkelcentra” aldus Bert Lambrechts, Limburgs gedeputeerde van Mobiliteit. “De totale lengte van dit functionele netwerk in Limburg bedraagt zo'n 2.000 km. De Stiemervallei wordt hierin voor Genk niet alleen een vlotte en veilige fietsverbinding, maar dankzij de integrale aanpak met natuur en water ook een aantrekkelijke groene zone voor ontspanning en rust.” 

Valleiroute en parallelle stroom 

Om de biodiversiteit en waterkwaliteit in de vallei te verbeteren, wordt er een parallelle waterloop aangelegd. “Die zal gevoed worden door regenwater, oppervlaktewater en door zogenaamde kwelstromen. Dat bestaat uit grondwater uit hoger gelegen gebieden, dat aan de oppervlakte komt in de vallei,” aldus schepen Vandeurzen. De ambitie is om een continue parallelle stroom naast de Stiemerbeek te creëren, van Waterschei tot in het natuurgebied De Maten. Ook daar zal de waterkwaliteit gevoelig verbeteren. 


“Met dit project beschermen we niet alleen de waterkwaliteit en de prachtige natte natuur die de Stiemervallei te bieden heeft”, vertelt Zuhal Demir, minister van Toerisme en Omgeving. “We maken dit gebied ook toegankelijker voor wandelaars en fietsers aan de hand van een mooie valleiroute. Op die manier geven we de Stiemervallei ook meer uitstraling, waardoor het voor de Genkenaar en heel Vlaanderen eens zo aantrekkelijk wordt om er op verkenning te gaan.” 

Ontspanning 

Nieuwe rustplekken en uitkijkpunten zullen voor ontspanning zorgen en de valleiroute des te aangenamer maken voor Genkenaren en bezoekers. Op de planning staan onder meer een groene promenade langs de Hoefstadstraat, een watertuin bij de start van de parallelle stroom in Waterschei, en een heuse toegangspoort in de Stalenstraat. Ook de verbinding met SportinGenk Park krijgt een opwaardering, met een wandelpad en een platform tussen vallei en park. 
“We halen echt alles uit de kast om van de Stiemervallei een blauwgroene parel te maken,” besluit Toon Vandeurzen. “Deze werken zijn daarin natuurlijk erg belangrijk, maar vergeet niet dat wij en een hele gemeenschap van burgers, bedrijven en organisaties al jaren aan de Stiemervallei werken. De uitvoering van het masterplan is daarbij de kroon op het werk.” 

Timing 

De geplande werken langs de Stiemerbeek worden uitgevoerd in twee fases om een vlotte voortgang te garanderen en rekening te houden met het broedseizoen. De eerste fase start in augustus 2024 en loopt tot maart 2025. De werken starten in de zone achter het SportinGenk Park. Hier worden diverse projecten gerealiseerd, waaronder de aanleg van het fietspad, de creatie van een schuilplaats, de bouw van een yogaplatform en de gedeeltelijke aanleg van een parallelle stroom door de waterstructuren langs de Stiemerbeek te verbinden. Na een onderbreking voor het broedseizoen gaat de tweede fase van start in juni 2025, deze duurt tot maart 2026. 


Het project wordt gerealiseerd met financiële steun van de Vlaamse overheid. Enerzijds wordt de groenblauwe dooradering in de bebouwde ruimte gesubsidieerd door het Departement Omgeving. Anderzijds zijn er subsidies voor Stadsvernieuwing vanuit Stedenbeleid. 


Ook Provincie Limburg ondersteunt het project financieel vanuit het Fietsfonds. 

Genk.be/werkenaanstiemer