Genkse bib toont harde cartoons van vrouwen uit zes landen

Gepubliceerd op donderdag 7 maart 2024 13.22 u.
Persbericht van 7 maart 2024

'Draw for change' klaagt genderongelijkheid aan op Internationale Vrouwendag

Naar aanleiding van Internationale vrouwendag (8 maart) toont de Genkse bibliotheek confronterende tekeningen van zes vrouwelijke internationale topcartoonisten. De expo is gebaseerd op ‘Draw for Change’, het boek van journaliste Catherine Vuylsteke. Zij zocht wereldwijd zes vrouwen op. Ze maken grafisch werk in de belegerde Syrische stad Idlib of het onvrije Egypte van president al-Sisi, bekampen fatshaming en homofobie in Mexico, leven uit hun koffer op de vlucht voor president Poetin, nemen het hindoenationalisme en de misogynie van de Indiase premier Modi op de korrel of leggen de machthebbers het vuur aan de schenen in The Washington Post.


“In de tentoonstelling "Draw for Change!" ontdek je via cartoons en grafisch werk de dagelijkse realiteit waarmee vrouwen in zes landen geconfronteerd worden”, zegt schepen Anniek Nagels. “Het gaat om sterke vrouwen die ieder op hun manier rebels zijn. Ze tekenen omdat het voor hen ondenkbaar is om dat niet te doen, maar de prijs die zij daarvoor betalen is vaak dramatisch. Ze werden ontslagen, geïntimideerd of met de dood bedreigd. Maar ze weigeren steevast toe te geven en blijven zich inzetten om de samenleving te veranderen.”

LEZING

De tentoonstelling Draw for Change is gebaseerd op de gelijknamige televisiereeks op Canvas, en het boek van journaliste Catherine Vuylsteke. Zij komt op vrijdag 8 maart om 19.30 uur in de bibliotheek vertellen over de levensverhalen van Amany Al-Ali (Syrië, Idlib), Mar Maremoto (Mexico), Victoria Lomasko (Rusland), Rachita Taneja (India), Ann Telnaes (VS), en Doaa El-Adl (Egypte).

GENKSE VROUWEN

“Dat lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar ook in ons land blijft voortdurende aandacht voor vrouwenrechten belangrijk”, stelt schepen Anniek Nagels. “Ook hier zijn er nog veel te veel vrouwen die op hun levensweg tegen de stroom in moeten gaan, en moeten afrekenen met eenzaamheid, verdriet, controverse en zelftwijfel. Vrouwen moeten nog te vaak obstakels overwinnen om een plek te vinden.”


Draw For Change staat dan ook symbool voor alle vrouwen die moeilijk voor zichzelf kunnen opkomen, én voor alle moedige vrouwen die lokaal en wereldwijd hun nek uitsteken. “In Genk hebben we een sterke traditie van voorvechters voor vrouwenrechten”, weet schepen Anniek Nagels. “Ik denk aan Julie Standaert-Dhoore, die actief was in o.a. Afrika en het Midden-Oosten, en Annita Purnal, die vrouwen in Afghanistan een stem gaf. Ook vandaag nog dragen Genkse vrouwen mee projecten in de hele wereld, onder andere Eveline Doms (Senegal), Ellen Bosch (Peru), Arlette Meuwis (Afrika-Azië), Annie Thys (Haïti), Katja Frederix (Filipijnen) en dichter bij huis Houria Ayad en Lorena Noé. De kracht van verandering vertrekt vaak vanuit vrouwen.”

SCHOLEN OP BEZOEK

De Genkse stadsbib ontvangt deze maand verschillende klassen uit het secundair onderwijs. Na een bezoek aan de expo onderzoeken ze op welke manieren genderongelijkheid in hun wereld aanwezig is. Ze gaan op zoek naar dialoog, respect voor mekaars standpunt en een verruiming van hun blik.