Genk plant eerste Wisselboom van de ‘Green Deal Klimaatbestendige Omgeving’

Gepubliceerd op donderdag 13 februari 2025 10 u.

Stad Genk plant op 13 februari de eerste Wisselboom, een prijs die werd uitgereikt in het kader van de ‘Green Deal Klimaatbestendige Omgeving’. Met deze prestigieuze prijs erkennen VMM en Departement Omgeving de inspanningen van de stad op het gebied van ontharding, vergroening en klimaatadaptatie.

Winnaar Wisselboom 

Stad Genk mag zich de eerste trotse winnaar van de Wisselboom noemen, een prestigieuze onderscheiding binnen de ‘Green Deal Klimaatbestendige Omgeving’. Deze bijzondere erkenning zet de groenste centrumstad van Vlaanderen opnieuw op de kaart als pionier in vergroening en klimaatadaptatie. Op 13 februari krijgt de Wisselboom, een inheemse Winterlinde, zijn nieuwe thuis tussen de Jaarbeurslaan en de Gildelaan. 

Erkenning voor duurzame projecten 

Met de Wisselboom beloont de Vlaamse Overheid de inspanningen van Genk op het vlak van ontharding, vergroening en klimaatadaptatie. Al jarenlang investeert de stad in duurzame projecten om een klimaatbestendige toekomst te garanderen, de biodiversiteit te bevorderen en de levenskwaliteit van de Genkenaren te verbeteren. 

Vlaams minister van Omgeving, Jo Brouns, erkent de inspanningen van Genk: “Deze boom symboliseert de inzet van stad Genk voor een groenere, gezondere en klimaatbestendige stad. Al jaren investeert de stad in een duurzame leefomgeving met slimme, natuurgebaseerde oplossingen. Zo verbetert Genk niet alleen de levenskwaliteit van haar inwoners, maar maakt ze de stad ook klaar voor de toekomst.” 

“We zijn enorm trots op deze prijs”, vertelt schepen van Duurzaamheid, Karel Kriekemans. “Vele stadsdiensten hebben hard gewerkt aan duurzame projecten zoals de vergroening van de Grote Markt, de herontwikkeling van de Stiemervallei en de herinrichting van de Evence Coppéelaan.”

Projecten om trots op te zijn 

Een van de recente projecten is de transformatie van de Grote Markt, een ambitieus project waarbij de Grote Markt werd omgetoverd tot een bos in het hart van de stad. Met inheemse boomsoorten draagt het bij aan de lokale biodiversiteit en verbetert het de luchtkwaliteit. Daarnaast biedt het ruimte voor recreatie en ontspanning en zorgt het voor een aangenamere leefomgeving in het centrum. 

De Stiemervallei ondergaat ook een complete metamorfose. Dit project creëert een groene vallei waar waterbeheer, natuur en recreatie samenkomen. Het voorkomt wateroverlast, versterkt ecosystemen en wordt een aantrekkelijke plek voor bewoners en bezoekers. 

Op de Evence Coppéelaan maakt de voormalige autoweg plaats voor een groene boulevard. Hier komt extra veel ruimte voor voetgangers, fietsers en natuur. Met slimme wateropvang, veel groen en veilige mobiliteit vormt dit project een prachtig voorbeeld van duurzame stadsvernieuwing. 

Genk bepaalt volgende winnaar 

Bij de volgende editie mag stad Genk meebepalen wie de volgende Wisselboom ontvangt. “Want de Wisselboom is geen wisselbeker”, vertelt Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Elke winnaar krijgt een levende inheemse boom, die op termijn bijdraagt aan een groene en klimaatbestendige omgeving.”