Stad Genk bouwt al jaren aan een omgeving waar inwoners gezond kunnen opgroeien en leven. Via een gloednieuw gezondheidsbeleidplan komen er bijkomende acties rond belangrijke gezondheidsthemas als voeding, beweging en geestelijke gezondheid. Genk wil hiermee het welzijn van alle Genkenaren bevorderen.
Een belangrijk speerpunt binnen het gezondheidsbeleid is het bevorderen van de geestelijke gezondheid. Genk gaat het bestaande preventieve aanbod daarom extra onder de aandacht blijven brengen, vooral bij jongeren.
Genkse jongeren zijn meer en meer online actief. Daarom onderzoeken we of we een digitale straathoekwerker kunnen inzetten via onze sociale media, vertelt Sara Roncada, schepen van Sociaal Welzijn. Deze medewerker kan op verschillende platformen werken om in interactie te gaan met jongeren die aangeven dat ze het moeilijk hebben. Zo kunnen we ook daar de mentale gezondheid van jongeren versterken.
Sociale media
Genk wil haar inwoners ook weerbaarder maken tegen de uitdagingen van sociale media. Dit gebeurt door hen te verwijzen naar bestaande hulpverleningsverleningsinitiatieven, in samenwerking met organisaties zoals OverKop, Kruispunt, Solentra en Warme William. Maar ook door nieuwe initiatieven te lanceren, zoals weerbaarheidsdialogen op scholen en sessies over thema's zoals zelfbeeld en online pestgedrag.
Acties in de wijken
Genk wil alle inwoners de nodige ondersteuning bieden om hun mentaal welzijn te verbeteren. Op basis van een analyse van de mentale noden bij verschillende Genkse doelgroepen zal de stad samen met haar partners gerichte acties uitrollen in de wijken om de veerkracht van haar inwoners te versterken. Dat willen we doen via infosessies, praatgroepen en eerstelijnspsychologische begeleiding, benadrukt schepen Roncada.
Daarnaast zal de stad informatie, ondersteuning en lotgenotencontact aanbieden voor de naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ook jonge mantelzorgers krijgen speciale aandacht. We merken dat meer en meer jongeren in die zorgrol terechtkomen, vertelt schepen van Jeugd, Karel Kriekemans. Daarom onderzoekt de stad hoe we deze jongeren beter kunnen ondersteunen en ontlasten in hun dagelijks leven.
10-daagse van de Geestelijke Gezondheid
Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid werd het belang van mentaal welzijn in Genk extra in de verf gezet, met o.a. op 2 oktober het Feel Good Festival van OverKop Genk dat heel wat jongeren bereikte. In samenwerking met de gemeenten van de eerstelijnszone Kemp en Duin waren er ook activiteiten in dienstencentrum De Hazelaar. Vandaag vond er een gratis infosessie plaats rond het thema Optimisme kan je leren. Deelnemers ervaren dat ze niet simpelweg optimist of pessimist hoeven te zijn. Ze krijgen tools aangereikt om er in de toekomst mee aan de slag te gaan.