Stad Genk stapt over op digitaal gestuurde vallen om ratten te bestrijden, waardoor het gebruik van gif verleden tijd is. Deze geavanceerde technologie spoort rattenactiviteit snel op en biedt een efficiënte, milieuvriendelijke oplossing. Tegen eind 2026 zal Genk volledig gifvrij te werk gaan.
Digitaal gestuurde rattenvallen
Voortaan zet stad Genk in op digitaal gestuurde rattenvallen om ratten op een gifvrije manier te bestrijden. In het verleden moesten rattenvangers, bij meldingen van overlast, vallen met gif plaatsen. Deze vallen zorgden voor een langdurig en pijnlijk proces waarbij ratten langzaam uitdroogden voordat ze stierven.
Het nieuw systeem biedt een veel efficiëntere aanpak. De vallen laten ratten eerst wennen via voedsel, waarna de val na verloop van tijd wordt geactiveerd. Zodra de vallen zijn geplaatst, kunnen ze eenvoudig worden gemonitord via een app. Deze geeft direct aan wanneer er een rat gevangen is en hoe groot de vangst is. Op die manier kunnen de rattenvangers gericht en efficiënt controleren en opruimen.
Efficiënt en milieuvriendelijk alternatief
De slimme vallen detecteren snel rattenactiviteit, waardoor de oorzaak van het probleem efficiënt kan worden opgespoord. Zo wordt de rattenpopulatie onder controle gehouden en kunnen ratten op een effectieve manier worden geëlimineerd. Daarnaast vormt het ook een milieuvriendelijk alternatief doordat er geen gif in de grond of in een ander dier terechtkomt.
De digitaal gestuurde rattenvallen bieden een doelgerichte, duurzame en ecologische oplossing om de rattenpopulatie in Genk klein te houden. Ook zonder gif blijft het bestrijden van ratten een prioriteit in onze stad en met deze efficiënte en milieuvriendelijke manier kunnen we dat nog beter dan in het verleden, vertelt Anniek Nagels, schepen van Dierenwelzijn.
Geslaagde testprojecten
Eerder heeft stad Genk al enkele succesvolle testprojecten opgezet, onder andere op de Onderwijslaan. De digitaal gestuurde vallen hebben daar reeds opmerkelijke resultaten opgeleverd. Meer bepaald werden er op twee maanden tijd 60 ratten geëlimineerd. Op de Arbeidsstraat werd een vergelijkbaar testproject opgezet, waar 51 ratten werden bestreden. In de toekomst zullen er steeds meer digitaal gestuurde rattenvallen worden geplaatst. Tegen eind 2026 zal stad Genk volledig gifvrij werken.
Voedselresten opruimen
Het is moeilijk om precies te bepalen hoeveel ratten er in de stad aanwezig zijn, maar ze kunnen zich razendsnel voortplanten, met wel 12 worpen per jaar. De beste manier om ratten weg te houden, is ervoor te zorgen dat er geen voedselresten rondslingeren, want ratten zijn alleseters en doen er alles aan om voedsel te vinden. Daarom zullen onze rattenvangers bij meldingen de bewoners informeren over hoe ze dit kunnen voorkomen. Als iedereen hier aandacht aan besteedt en we ons nieuw systeem inzetten, hopen we de rattenpopulatie onder controle te houden, aldus Anniek Nagels.