Genk bestrijdt armoede proactief: nieuw proefproject wil schulden voorkomen

Gepubliceerd op zaterdag 28 september 2024 13.29 u.
Persbericht van 27 september 2024

Energiearmoede vormt een reëel probleem in Vlaanderen. Daarom werkt stad Genk samen met Luminus in een proefproject om gezinnen te identificeren die moeite hebben met het betalen van hun energiekosten. Een maatschappelijk assistent van het Sociaal Huis Portavida bezoekt deze gezinnen vervolgens persoonlijk om hun behoeften in kaart te brengen. 

Moeite met energierekening 

Eén op de vijf Belgische gezinnen leeft in energiearmoede. Dit betekent dat heel wat huishoudens moeilijkheden ondervinden om de energiekosten te dekken die nodig zijn om in hun basisbehoeftes te voorzien. Dit kan komen doordat meer dan tien procent van hun inkomen naar energiekosten gaat of ze extreem moeten besparen op hun energieverbruik. In dergelijke situaties kunnen schulden zich opstapelen en kan de energietoevoer worden afgesloten.

Proactieve en laagdrempelige hulpverlening 

Stad Genk werkt nu samen met Luminus in een proefproject om energiearmoede preventief aan te pakken. Door deze samenwerking krijgt de stad waardevolle inzichten in de risicoparameters van energiearmoede. De huishoudens die expliciet toestemming tot contactopname hebben gegeven worden benaderd met de vraag of een medewerker van het Sociaal Huis Portavida mag langskomen om te bekijken welke ondersteuning nodig is.


Als ze hierop reageren wordt er een afspraak gemaakt voor een huisbezoek. Tijdens het huisbezoek komt een maatschappelijk assistent langs om gerichte vragen te stellen om de behoeften van het huishouden te verduidelijken. “We gaan letterlijk naar risicogezinnen toe, en brengen het hulpverleningsaanbod tot aan de drempel van Genkenaren”, vertelt Sara Roncada, schepen van Sociaal Welzijn.


Indien risicogezinnen die hun toestemming hebben gegeven de oproepen of e-mails niet beantwoorden, volgt er een ‘stoepgesprek’. “Een stoepgesprek is een toegankelijke manier om contact te maken", legt schepen Roncada uit. “Het gesprek vindt plaats op een informele locatie en helpt om een relatie op te bouwen, misverstanden op te lossen, en een afspraak te plannen voor een later huisbezoek.”

Gelijke kansen 

Burgemeester Wim Dries: “Dankzij de samenwerking met Luminus kunnen we vroegtijdig ingrijpen en voorkomen dat situaties escaleren. We hopen dit in de toekomst naar andere partners uit te breiden. De huisbezoeken zijn bovendien een laagdrempelige manier om Genkenaren te informeren over ons breed aanbod aan vroegtijdige hulp en ondersteuning, waar iedere inwoner gebruik van kan maken. Op deze manier willen we sociale ongelijkheid en kansarmoede in Genk aanpakken en bijdragen aan een inclusieve stad die kansen biedt aan alle inwoners.”