Steden en gemeenten hebben sinds 1 februari 2021 de mogelijkheid om gemeentelijke administratieve geldboetes (GAS) op te leggen voor beperkte snelheidsovertredingen die worden begaan op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 km per uur. In Genk is het GAS-5-reglement al van toepassing sinds 1 december 2021. Hierdoor vallen deze overtredingen niet langer onder het strafrecht (Parket).
WETTELIJKE VOORWAARDEN GAS 5
- Het betreft een overschrijding van de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilometer per uur.
- De snelheidsovertredingen worden begaan op een plaats waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 kilometer per uur, ongeacht wie de wegbeheerder is.
- Het gaat om snelheidsovertredingen vastgesteld met automatisch werkende toestellen die volledig worden gefinancierd door de lokale overheid.
- De snelheidsovertreding wordt begaan door meerderjarige natuurlijke personen, vermoed of aangeduid overeenkomstig artikel 67bis en 67ter Wegverkeerswet.
- Er wordt niet gelijktijdig een andere overtreding vastgesteld.
Is aan één van bovenstaande voorwaarden niet voldaan, dan wordt de overtreding alsnog strafrechtelijk behandeld via het parket.
PROCEDURE
Vaststelling
Een politieagent stelt de inbreuk vast aan de hand van beelden van de ANPR-camera's, bemande – of onbemande snelheidscameras.
Betalingsuitnodiging
- De sanctionerend ambtenaar ontvangt een proces-verbaal naar aanleiding van de vaststelling dat de overtreder te snel heeft gereden. De overtreder ontvangt nadien een brief met het bedrag van de verschuldigde boete en een afschrift van het proces-verbaal. Hiertegen kan je binnen de 30 dagen verweer indienen als je niet akkoord gaat met de opgelegde geldboete.
- Wordt de boete betaald binnen de dertig dagen, dan is de procedure ten einde.
Herinneringsbrief
Als de overtreder de boete niet tijdig betaalt, wordt er een betalingsherinnering verstuurd per post.
HOEVEEL BEDRAAGT DE BOETE?
De boete bedraagt 53 euro voor de eerste 10 kilometer per uur die te snel gereden werd boven de toegelaten maximumsnelheid van 30 of 50 kilometer per uur. De boete wordt nadien vermeerderd voor elke bijkomende kilometer per uur waarmee de toegelaten maximumsnelheid wordt overschreden. (na correctie met de technische tolerantiemarge)
- overtreding buiten de bebouwde kom: vermeerdering met 6 euro per bijkomende kilometer
- overtreding binnen de bebouwde kom: vermeerdering met 11 euro per bijkomende kilometer.
Deze bedragen kunnen in de toekomst nog wijzigen in functie van de wegcode.
WAT ALS JE NIET AKKOORD BENT?
- Je kan online verweer indienen binnen 30 dagen na ontvangst van de betalingsuitnodiging.
- Als je niet in de mogelijkheid bent om het webformulier te gebruiken dan mag je je verweer e-mailen naar gas@genk.be of je stuurt het verweerschrift binnen de 30 dagen per gewone zending naar Stad Genk – GAS / Maatschappelijke Veiligheid – Stadsplein 1, 3600 Genk.
Uw verweer wordt behandeld door de sanctionerend ambtenaar en u ontvangt de beslissing per post. Dit kan enige tijd in beslag nemen. In afwachting hiervan moet u de boete niet betalen.
- Als er geoordeeld wordt dat het verweer ongegrond is, dan krijg je als overtreder een herinnering van de boete. Daarna heb je 30 dagen de tijd om de boete te betalen, tenzij je beroep aantekent tegen deze beslissing bij de politierechtbank.
- Als de sanctionerend ambtenaar beslist dat het verweer gegrond is, dan wordt de boete verworpen en wordt het dossier afgesloten.
Er is geen mondeling verweer mogelijk binnen GAS 5.
Je hebt tevens het recht om tegen een beslissing van de sanctionerend ambtenaar beroep aan te tekenen bij de politierechtbank. Dit dient te gebeuren binnen de termijn van één maand vanaf de kennisgeving van de beslissing d.m.v. het neerleggen van een verzoekschrift bij de politierechtbank in Genk.
Meedelen identiteit bestuurder
Indien een andere bestuurder de snelheidsinbreuk heeft begaan, dan moet u ons binnen de 15 dagen de identiteit van de bestuurder bezorgen via het webformulier.
Bent u aangeschreven als rechtspersoon?
Dan bent u, o.b.v. artikel 67ter Wegverkeerswet, verplicht om de identiteit van de onmiskenbare bestuurder op het ogenblik van de feiten mee te delen of de identiteit van de persoon mee te delen die verantwoordelijk is voor het voertuig.
De mededeling moet gebeuren binnen een termijn van vijftien dagen te rekenen vanaf de datum van de eerste kennisgeving. De mededeling dient schriftelijk te gebeuren via het antwoordformulier voor rechtspersonen of via het webformulier.
Indien u hier geen verder gevolg aan geeft of indien de mededeling niet tijdig en/of onvolledig gebeurt, dan riskeert u verdere vervolging via het Parket. Dit kan leiden tot een gevangenisstraf van vijftien dagen tot zes maanden en/of een geldboete van 200 euro tot 4 000 euro. (artikel 29ter Wegverkeerswet)