Ergotherapie Aan Huis is een van de organisaties in Genk die ouderen helpt om een comfortabeler en veiliger leven thuis te hebben. Hilde Thijs legt huisbezoeken af en vertelt wat er allemaal mogelijk is.
Wat doet Ergotherapie Aan Huis?
Thijs: "We zijn er voor iedereen die moeite heeft met aankleden, verplaatsingen doen, hobbys uitoefenen of huishoudelijke taken verrichten omwille van leeftijd, ziekte of handicap. Wij geven gratis en vrijblijvend advies over hulpmiddelen, aanpassing van de woning, mobiliteit & valpreventie en actief ouder worden."
Hoe komen mensen bij jullie terecht?
Thijs: "Via verschillende wegen. Ze hebben ons bijvoorbeeld gevonden via de website van de stad. Of andere hulpverleners, zoals maatschappelijk werkers, hebben hen doorverwezen naar onze organisatie. Er is ook veel mond aan mondreclame. De kinderen spelen eveneens een rol. Ze zien dat hun ouders problemen krijgen en dan gaan wij ons best doen om hun leven thuis zo lang mogelijk makkelijk en aangenaam te maken."
Wat is een typisch scenario waarbij er aan jullie gedacht wordt?
Thijs: "Er zijn mensen die in het ziekenhuis hebben gerevalideerd en thuis nog verder moeten oefenen. Die gaan we helpen, we streven ernaar mensen zo lang mogelijk mobiel te houden. Een ander typisch voorval: iemand heeft thuis een bad, maar kan er niet meer in of uit stappen. Dan praten we met die persoon. Hoe belangrijk is dat bad? Is er plaats en budget voor een eventuele verbouwing om een inloopdouche te plaatsen, of zijn handbeugels aan de muur voldoende? Moet er een rolstoel in de badkamer kunnen? Misschien hebben ze recht op een verbouwingspremie, die helpen we dan aanvragen. Verder doen we ook aan valpreventie. Liggen er dikke tapijten waarover je kunt struikelen? Is er genoeg licht? Zijn de trappen veilig?"
Wanneer zijn jullie hiermee begonnen en waar kunnen mensen jullie vinden?
Thijs: "Ons project is twaalf jaar geleden opgestart in Genk. We zijn gevestigd in Sociaal Huis Portavida, waar verschillende teams werken. Je kunt daar bijvoorbeeld ook terecht voor financiële problemen, woonproblemen en zorgvragen. Ons team verplaatst zich altijd naar de mensen thuis."
Hoe zien jouw werkdagen eruit?
Thijs: "Ik doe gemiddeld 2 à 3 huisbezoeken per halve dag. De eerste keer als ik bij iemand kom, doen we een intakegesprek en maken we kennis. Ook met de familie, die er vaak bij komt zitten. We bepalen dan wat de nood is. Daarbij kijken we naar het totaalplaatje. Wat kunnen ze nog? Welke mogelijkheden hebben ze zelf? Ik heb ook altijd een koffer bij met hulpmiddelen die de mensen drie weken mogen uitproberen. Daarna volgt een evaluatie."
Zijn er wachtlijsten?
Thijs: "Helaas wel. Gemiddeld moet je twee weken wachten. Als het heel dringend is, schipperen mijn collega en ik wel wat met onze agenda en komen we eerder."
Wanneer is een begeleiding geslaagd?
Thijs: "Als we tijd konden winnen, het leven makkelijker maken zodat de stap naar het rusthuis uitgesteld kan worden."
VOOR MEER INFO:
➤ Sociaal Huis Portavida, Welzijnscampus 11, 3600 Genk
➤ ergo@genk.be
➤ Tel.: 089/65.58.54 of 089/65.58.55
➤ www.genk.be/ergo_woonaanpassingen
WIST JE DIT?
SAMEN ETEN & KOFFIE DRINKEN
Genk heeft in verschillende wijken een dienstencentrum waar je naartoe kunt om samen te eten of een leuke activiteit te doen, van knutselen, schilderen, yoga, een taal leren tot computerlessen. Meestal komen mensen vanaf 65 jaar, maar het mag ook eerder. Als je gewoon een koffie wil drinken, mag je eender wanneer binnen springen. Om mee te doen aan activiteiten of te komen eten, moet je je op voorhand inschrijven. Dat kan aan de balie, maar je kunt ook bellen of online inschrijven.
WAAR VIND JE DE DIENSTENCENTRA?
➤ De Hazelaar (Rustlaan 13, 089/65.58.90)
➤ Ter Hooie (Hooiplaats 14/2, 089/65.58.81)
➤ De Halm (Halmstraat 9, 089/65.48.90)
➤ De Steymer (André Dumontlaan 129/2,
089/65.58.75 of 089/65.58.76)
➤ De Schalm (Landwaartslaan 99, 089/65.58.95)