Vanaf 1/01/2024
Je kunt de gft-container online bestellen vanaf 16 oktober 2023. Je betaalt voor een abonnement voor 1 jaar, van 1 januari tot en met 31 december 2024. Je betaalt voor het gebruik van de container. De container zelf blijft eigendom van Limburg.net.
Om er zeker van te zijn dat je begin januari een container hebt, bestel je best vóór 12 november. In de beginperiode zal Limburg.net immers veel containers tegelijkertijd moeten leveren.
- Surf vanaf 16 oktober naar limburg.net/bestellen-aanvragen.
- Klik op 'container-abonnement' en bestel je gft-container. Je hebt een mijn.limburg.net-account nodig. Als je dat nog niet hebt, maak er een aan met je eID (kaartlezer) of de itsme-app.
- Betaal meteen online.
- Zodra Limburg.net de leveringsdatum vaststelt, ontvang je een e-mailbericht.
- Je container wordt aan je voordeur afgeleverd, dus je hoeft niet thuis te blijven.
Je neemt best contact op met de klantendienst (gratis nummer 0800 90 720). Zij bieden telefonische ondersteuning bij het aanmaken van een online-account of het doorlopen van de bestelprocedure. Als dat niet mogelijk is omdat je geen emailadres hebt of geen computer ter beschikking hebt, kan Limburg.net de bestelprocedure ook op papier afhandelen. Ze sturen je dan per post een factuur die je binnen de 7 dagen moet betalen. Zodra het bedrag op de rekening van Limburg.net staat, loopt de procedure verder en wordt de gft-container aan huis geleverd.
Voor één kalenderjaar betaal je 85 euro.
Stad Genk neemt een deel van deze kostprijs voor haar rekening, zodat je slechts 60 euro betaalt.
Je betaalt voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. De prijs ligt vast voor een volledig kalenderjaar, als je bijvoorbeeld pas in mei bestelt, betaal je toch dezelfde prijs.
Ja, je betaalt steeds het volledige bedrag voor een volledig kalenderjaar. De ophalers rijden om de twee weken naar alle adressen met een gft-container, of je de gft-container nu elke twee weken aanbiedt of niet.
Ja, dat kan. Wanneer je binnen de 14 kalenderdagen annuleert, stort Limburg.net het geld terug. Na die periode is er geen terugbetaling mogelijk. Ze komen de gft-container bij je thuis ophalen. Je contacteert hiervoor best de klantendienst (gratis nummer 0800 90 720).
Nee, dat gebeurt niet automatisch. Je abonnement loopt af op 31 december. Als je het abonnement wenst te verlengen, moet je dat melden via de website. Alle abonnementhouders krijgen automatisch een bericht met de uitnodiging om het abonnement te verlengen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het abonnement stop te zetten.
Ja, dat kan. Je moet dan wel contact opnemen met Limburg.net zodat ze de container kunnen komen ophalen. Je moet de container leeg en proper teruggeven. Als hij niet proper is, wordt 20 euro reinigingskost aangerekend. Bij stopzetting van een abonnement krijg je geen geld terug. Je betaalt voor een volledig kalenderjaar.
Nee, per gezin kan je 1 gft-container bestellen. Indien je meer afval hebt, kan je gebruik maken van de gele zakken voor keukenafval en de groene zakken voor tuinafval. Je kan tuinafval ook naar het recyclagepark brengen of verwerken in je eigen tuin. Tips hierover vind je op https://www.limburg.net/zelf-verwerken.
Je krijgt een mailtje met de datum waarop Limburg.net komt leveren.
Nee, je hoeft hier niet voor thuis te blijven. De gft-container wordt aan je voordeur gezet.
Nadat Limburg.net je betaling heeft ontvangen, maken ze alles klaar voor levering. Zodra de leveringsdatum gekend is, krijg je een mailtje. De container wordt geleverd aan je voordeur. Je hoeft er niet voor thuis te blijven. In de opstartfase kan de levering tot 1 maand duren. Na deze periode wordt de container binnen de 10 werkdagen na aanvraag en betaling geleverd.
De gft-container kan enkel gebruikt worden voor groente-, fruit- en tuinafval. Het betreft composteerbaar keukenafval, schillen, groenten- en fruitresten, maar ook resten van bereide maaltijden, vlees- en visresten, koffiedik en niet-houtig tuinafval (verwelkte bloemen, afval van kamerplanten, gazonmaaisel, bladeren, onkruid, versnipperd snoeihout). In de sorteergids en op de website van Limburg.net vind je meer informatie.
Ja, dat mag. De gft-container is een extra dienstverlening. Je kunt alle zakken blijven gebruiken.
Nee, dat is niet verplicht. Het is een van de manieren om organisch afval apart te houden om het op een duurzame manier te verwerken. Je kunt ook werken met gele keukenafvalzakken en groene tuinafvalzakken. Een andere mogelijkheid is om zoveel mogelijk keuken- en tuinafval zelf te verwerken in je tuin. Combineren kan ook. Belangrijk is wel dat je organisch afval (van voedsel of tuinafval) apart sorteert en niet bij het huisvuil gooit. Organisch afval is te waardevol om te worden verbrand. Er kan nog biogas van gemaakt worden (afval uit de gele zak) of verwerkt worden tot compost (afval uit de gft-container en de groene zak).
Je kunt je container tweewekelijks aanbieden voor lediging in de periode van 1 januari 2024 tot 31 december 2024. Op www.limburg.net/afvalkalender, de stadsapp of in de papieren afvalkalender kun je nakijken op welke dagen de gft-container wordt geleegd. De afvalkalender valt in december in je bus.
Als je een lediging mist, kun je geen extra ophaling of terugbetaling aanvragen. Controleer je afvalkalender voor de juiste data. Je kunt die data ook online bekijken op www.limburg.net en in je online agenda opladen.
Je plaatst je container aan de voorzijde van de woning, aan de rand van de openbare weg. Let er wel op dat je container het verkeer niet hindert en dat de container goed zichtbaar is vanaf de weg (bijvoorbeeld niet achter een haag of schutting). Bied hem aan met het handvat gericht naar de straatkant. De ophalers rijden op adres (containers zijn gechipt), waardoor de container niet wordt geleegd als hij aan de achterzijde van de woning wordt aangeboden, ook als die grenst aan een straat.
De container moet goed dicht kunnen, er mag geen afval uitsteken of ernaast gezet worden. De container mag maximaal 60 kg wegen als je hem aanbiedt. Je mag ook enkel gft-afval in de container doen. Als er ander afval inzit of als je de gft-container niet op de juiste manier of plaats aanbiedt, zullen onze ophalers hem niet legen.
Controleer of de container correct werd aangeboden: op de juiste plaats en op de juiste manier (dicht, geen afval ernaast, enkel gft-afval). Als het afval correct werd aangeboden en de container niet werd geleegd, meldt je dit best via www.limburg.net/meldingen. Zo komt je melding automatisch en onmiddellijk terecht bij de verantwoordelijke ophaler en wordt je sneller geholpen. Je krijgt ook feedback per mail over je melding. Laat de container gewoon buiten staan. Je kunt ook contact opnemen met de klantendienst.
De groene gft-container werd bij de invoering van het Optimo-systeem vervangen door een bruine bak voor tuinafval. Veel Genkenaren gaven echter aan dat ze een voorkeur hadden voor de oude regeling. Het stadsbestuur besliste daarop om de gft-container terug in te voeren vanaf 1 januari 2024.
Nee, dat kan niet. De nieuwe container heeft een chip. Dankzij die chip weten onze ophalers of je container een geldig abonnement heeft. De oude container werkte met een gft-sticker. Dat is nu niet meer nodig. De nieuwe containers zijn grijs met een groen deksel.
- In de nieuwe grijze gft-container mag je groente-, fruit- en tuinafval, en etensresten gooien. In de bruine tuinafvalcontainer kun je enkel tuinafval kwijt.
- De nieuwe grijze gft-container heeft een inhoud van 120 liter, in de bruine tuinafvalcontainer kan 240 liter.
- De nieuwe grijze gft-container wordt elke 2 weken opgehaald, de bruine tuinafvalcontainer elke 4 weken.
De nieuwe container krijgt een chip, zodat je geen sticker meer hoeft te plakken. De ophaalrondes kunnen zo ook makkelijker worden gepland. Wat inhoud betreft, verandert er niets. Net als bij de oude groene gft-container, kun je in de nieuwe groente-, fruit- en tuinafval (gft) kwijt.
De nieuwe groene gft-container heeft, net als de oude, een inhoud van 120 liter.
Nee, Optimo biedt enkel containers aan van 120 liter. Als dat voor jou een te groot volume is, maak je beter gebruik van de gele zakken voor keukenafval en de groene zakken voor tuinafval.
Je hebt de bruine container niet aangekocht, maar in bruikleen gekregen. De abonnementskost bedroeg 60 euro per jaar (voor gebruik en lediging). Als je niet kiest voor een nieuwe groene gft-container (en met de zakken werkt), krijg je het resterende deel (voor de resterende maanden) terugbetaald. De bruine tuinafvalcontainer wordt opgehaald en elders (in een andere gemeente) weer ingezet.
Nee, de nieuwe gft-containers zijn uitgerust met een chip. Een gft-sticker is dus niet meer nodig. Je kunt je abonnement vanachter je computer regelen. Ook betalen of je abonnement verlengen of stopzetten gebeurt online.
Dankzij de chip weten onze ophalers of je container een geldig abonnement heeft en op welke adressen er een container staat. Omdat de chip informatie geeft over de locatie van de containers, kunnen we straten vermijden waar er geen gft-containers staan en vermijden we overbodige ritten.
Deze container wordt gemaakt van gerecycled plastic, onder meer van huisvuilzakken.
Je kunt je oude gft-container nog gebruiken om spullen in op te bergen. Als je hem niet meer gebruikt, breng je hem best naar het recyclagepark. Daar kun je hem achterlaten in de container voor harde plastics.
Wanneer je container defect is, meldt je dat best via www.limburg.net/meldingen. Je kunt ook contact opnemen met de klantendienst (gratis nummer 0800 90 720). Als de container correct werd gebruikt, wordt hij vervangen. Bij oneigenlijk gebruik, worden er kosten aangerekend voor herstelling of vervanging. Die kosten bedragen 50 euro voor de container en 25 euro voor de gegevenschip.
Nee, het abonnement is enkel geldig in de gemeenten Genk of Diepenbeek. Je neemt contact op met de klantendienst van Limburg.net en de container zal worden opgehaald. Voor de resterende periode krijg je geen terugbetaling. Voor meer informatie kun je terecht op: www.limburg.net