Wekelijks gaan de faunabeheerders op pad in Genk. Via meldingen van inwoners en eigen onderzoek, brengen ze de probleemsituaties in kaart en grijpen ze in. Het beheer bestaat uit verjagen, vangen of schieten. Dat moet steeds veilig en effectief kunnen gebeuren. Daarom verschilt hun aanpak per locatie.
TE VEEL ETEN
Een groot pijnpunt is het teveel aan voedsel. Dat is van nature aanwezig in onze bossen maar mensen dumpen ook vaak hun tuinafval en etensresten vlakbij hun huizen, stelt de stad vast. En daar knelt het schoentje want bijvoorbeeld in het grasmaaisel dat gestort wordt, ontstaan veel eiwitrijke insecten die everzwijnen graag eten. "Haast elke zeug die we schieten en onderzoeken is drachtig", bevestigen de faunabeheerders. "Niet verwonderlijk, want hoe meer eten ze vinden, hoe dikker ze worden en hoe sneller ze vruchtbaar zijn".
POSITIEVE REACTIES
Veel inwoners die melding maakten, hebben ondertussen kennisgemaakt met de faunabeheerders. Hun reacties zijn positief: "We merken dat bewoners gerustgesteld zijn. Ze zien dat er effectief gehandeld wordt. En bewoners begrijpen nu ook beter dat je het de zwijnen niet makkelijk moet maken door tuinafval in bosjes of braakliggende stukken grond in je buurt te werpen."
Het Agentschap Natuur & Bos wijst er ook op dat elk seizoen anders is: "In de winter kan je de dieren beter spotten omdat bomen en struiken kaal zijn. In de zomer is dat moeilijker en ga je de everzwijnen minder goed zien. Geen goed zicht is geen veilig schot, dus moeten we onze aanpak aanpassen. Maar we blijven resultaat boeken", besluiten ze.
TIPS
Hoe kan je overlast door everzwijnen vermijden?
- Zorg dat je composthoop of andere stockage van voedsel niet toegankelijk is.
- Gooi geen afval in het bos. Het is illegaal en je kan een GAS-boete krijgen.
- Laat je afval ophalen (bak/zak) of breng het naar het recyclagepark.
- Blijf overlast van everzwijnen melden!
Meer info of een melding doen?