Op www.everzwijnen.be kan je terecht voor alle info over everzwijnen.
Daar vind je ook het antwoord op veelgestelde vragen over:
Heb je eerder algemene interesse in everzwijnen? Hier kan je bijleren over het everzwijn .
Beheer van everzwijnen in woonwijken en tuinen is niet evident. Preventieve maatregelen zijn noodzakelijk, maar ook jacht kan soms nodig zijn. Dit leertraject van Agentschap Natuur en Bos in Stad Genk (2023) zoekt nieuwe strategieën voor praktische en wettelijke knelpunten.
De meldingen worden gecentraliseerd en bestudeerd. Op basis van de meldingen en een verkennende patrouille wordt een plan van aanpak opgesteld. Uit deze patrouilles stelt het gespecialiseerd team vast wat de situatie is: wonen de everzwijnen in dit gebied, zijn ze op doortocht, met hoeveel zijn ze? Dan wordt er een aanpak voor beheer uitgewerkt die veilig en effectief is. Per situatie wordt dit afzonderlijk bekeken. De aanpak kan dus bij iedereen verschillen. Beheer kan bestaan uit: schieten, vangen of verjagen. Daarnaast kan het team ook op huisbezoek gaan bij mensen die een melding deden om tips te geven.
Raak nooit een kadaver aan.
Als je een dood everzwijn vindt, kan je best het Natuurhulpcentrum bellen op 089 85 49 06. Zij schatten situatie per situatie in wat er moet gebeuren vermits zij over alle kennis en ervaring beschikken. Als er een kans is dat het dier dat je vond een ziekte (bv. Afrikaanse varkenspest) heeft, zal het Natuurhulpcentrum het dier zelf komen ophalen om verspreiding te voorkomen. Als het Natuurhulpcentrum inschat dat het dier geen ziekte heeft, bijvoorbeeld als het duidelijk om een verkeersongeval gaat, zullen ze je vragen om de stad op de hoogte te brengen. Daarvoor kan je dan terecht bij het Heempark via heempark@genk.be of 089 65 46 15.
Ben je zeker dat het everzwijn stierf door een verkeersongeval: je hebt het zien gebeuren, het dier ligt vlak aan de weg / op de weg zelf… Dan mag je meteen het Heempark contacteren omdat het dier dan niet gestorven is aan een ziekte. Een medewerker van de stad zal je vragen om de situatie duidelijk te omschrijven en je contactgegevens noteren. Deze informatie wordt dan doorgegeven aan de juiste diensten zodat het dier kan worden opgehaald.
Een ander dood dier dat wat dieper in het bos ligt, mag je gerust laten liggen. Het klinkt misschien banaal, maar kadavers van grote zoogdieren zijn erg belangrijk. Heel wat dieren profiteren hiervan. Van meesjes die de haren gebruiken om een nest mee te maken, tot natuurlijk de aaseters die gespecialiseerd zijn in het eten van dode dieren. Dood doet leven.
Als je schade geleden hebt door everzwijnen, vragen we om dit te melden.
Hebt u schade geleden door everzwijnen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding. Die vraagt u aan via Wild in Zicht. Om aanspraak te maken op een schadevergoeding moet u kunnen aantonen dat:
- De dieren afkomstig zijn uit een natuurgebied
- Het betrokken natuurgebied in beheer is bij de Vlaamse overheid of een erkende terreinbeherende vereniging
- De soort in het natuurgebied niet bejaagbaar is en ook niet bestreden mag worden
Bovendien moet u uw schade kunnen aantonen en minstens een van de verplichte basismaatregelen genomen hebben. Indien toegelaten, moet u bestrijding of bijzondere jacht hebben toegepast.
Genk beschikt over heel wat natuur- en bosgebieden. De ideale leefgebieden voor everzwijnen, met andere woorden. Door het verspreide karakter van Genk ligt er overal wel een groen gebied op een boogscheut van woongebied. Hierdoor kunnen everzwijnen makkelijk gezien worden in Genk én raken ze steeds vlotter gewend aan de mens. Doordat er in woongebieden doorgaans heel wat voedsel aanwezig is voor everzwijnen (denk aan composthopen, vuilniszakken, moestuintjes,...), dringen ze steeds makkelijker in de woonwijken binnen. Het is voor Genk dus heel snel zichtbaar als er een everzwijn in de buurt zit.