Elektriciteit opwekken met aardappels en een duurzame stad bouwen: dit is de Dag van de Wetenschap 2024 in Genk

Gepubliceerd op woensdag 20 november 2024 10 u.

Op 24 november vindt de veertiende editie van de Dag van de Wetenschap plaats. Op de T2-campus en in Kattevennen worden opnieuw tal van wetenschappelijke activiteiten georganiseerd. Zo stimuleert stad Genk de interesse in wetenschap en techniek. 

Op zondag 24 november staat Genk volledig in het teken van wetenschappelijk onderzoek en technologische innovatie. “Zowel de T2-campus als de Cosmodrome biedt een gevarieerd programma, waar jonge ontdekkers en ervaren wetenschappers volop kunnen experimenten en bijleren”, vertelt schepen van Evenementen, Karel Kriekemans.

T2-campus: een ontdekkingsreis voor jong en oud 

EducaThor en EnergyVille openen samen met tal van partnerbedrijven en -organisaties de deuren van de T2-campus. “De allerkleinste bezoekers kunnen er bouwen, hun eerste digitale tekening maken en kinderlezingen met echte professoren bijwonen. Jongeren leren programmeren, een lamp laten branden met een aardappel, een goal scoren met een robot of zelfs een cobot bedienen. Ouders kunnen in het STEM-salon kennismaken met innovatieve topics”, legt burgemeester Wim Dries, verantwoordelijk voor T2-campus, uit. 

“Met deze dag willen we de interesse in wetenschap en techniek stimuleren”, vertelt schepen van Talentontwikkeling, Anniek Nagels. “We laten kinderen en volwassenen op een speelse manier ontdekken hoe boeiend deze domeinen zijn. Hopelijk wekken we zo hun nieuwsgierigheid en inspireren we hen misschien tot een toekomst in deze richting.” 

Met behulp van AR kunnen bezoekers zien hoe verschillende verlichtingsscenario’s hun ruimte transformeren. In TECHville kunnen deelnemers meewerken aan een slimme, duurzame stad door een windmolen te bouwen, het verkeer in de stad te programmeren, zonnepanelen te installeren of huizen van domotica te voorzien. 

Cosmodrome: een reis door het universum

“Ook in Kattevennen staat er een gevarieerd wetenschapsaanbod op het programma”, licht schepen Kriekemans toe. Allereerst ontdekken bezoekers er hoe de revolutionaire Einsteintelescoop werkt. Deze bijzondere telescoop verzamelt geen licht, maar luistert naar zwaartekrachtgolven – kleine rimpelingen in de ruimte die worden veroorzaakt door enorme kosmische gebeurtenissen zoals botsende zwarte gaten. 

Verder kunnen bezoekers zich laten meevoeren op een reis door de kosmos tijdens een spectaculaire planetariumshow. Wie liever zelf aan de slag gaat, kan volop experimenteren met interactieve proefjes. Van het maken van olifantenpasta tot het vasthouden van vuur, iedereen wordt ondergedompeld in de wondere wereld van natuurkunde, chemie en biologie.