Dorota Hulewiec (42) volgt een opleiding tot kok
"Naar Poolse traditie eet onze familie vegetarisch met Kerstmis. We starten met rode bietensoep, gevolgd door pierogi (Poolse ravioli) die je op allerlei manieren kunt vullen. We vinden die met zuurkool en champignons het lekkerst. Ik kook alles zelf, vaak samen met mijn dochter."
Recept Pierogi (Poolse ravioli)
Voor 4 personen
400 g tarwebloem – 1 ei – 200 ml lauw water – enkele eetlepels olijfolie – peper – zout – 250 g champignons, in kleine stukjes gesneden – 2 teentjes knoflook, fijngesneden – 100 g zuurkool (uitgelekt) – een potje zure room – 1 theelepel mosterd - enkele klontjes roomboter
Bereiding
Maak eerst het deeg. Meng de bloem met het ei en een beetje zout. Voeg het water toe en kneed tot een elastisch deeg. Gebruik eventueel een keukenmachine. Verpak in plasticfolie en laat even rusten.
Maak de vulling. Smelt een beetje boter in een grote braadpan en bak hierin de stukjes champignon. Voeg de knoflook toe en laat even meebakken. Breng goed op smaak met peper en zout. Voeg de zuurkool toe en laat even meebakken. Schep alles in de blender of keukenrobot en mix kort. Voeg 1 theelepel zure room en 1 theelepel mosterd toe.
Rol het deeg uit met een pastamachine of gebruik een deegrol. Het deeg is best 2 à 3 mm dik.
Bestrooi je werkvlak met bloem en steek uit de pasta rondjes van ± 8 cm. Schep op elk rondje een beetje vulling. Vouw het rondje dicht en zorg ervoor dat er geen vulling aan de rand komt (anders kunnen de ravioli openbarsten tijdens het koken). Knijp de randen goed dicht met je vingers.
Breng een grote pot water aan de kook met wat zout. Kook de pierogi tot ze komen bovendrijven. Giet af en laat even uitlekken.
Verhit een scheut olie in een grote braadpan en bak de pierogi aan, zodat ze mooi goudbruin kleuren. Serveer met zure room.