Directeursvilla wordt Villa OpUnDi

In een ver verleden was deze prachtige villa van de mijndirecteur. Later behoorde ze tot de familie Wauters van de Limburgse zoo. De directeursvilla is een van de meest markante architecturale gebouwen van Genk. Met LABIOMISTA krijgt ze nu een museaal karakter.

In 2005 kreeg de villa terecht een plek op de lijst van beschermde monumenten. Dit hebben we ook te danken aan de actieve buurtwerking van Zwartberg. Maar het zal nog tot 2015 duren voordat de villa een écht vooruitzicht heeft.

BESCHERMD DOOR DE BUURT

De voorbije twee jaar liet stad Genk het gebouw grondig restaureren. Het maakt nu deel uit van LABIOMISTA en draagt de naam Villa OpUnDi. Dat vraagt zeker om een woordje uitleg.

VOOR BIO-CULTURELE DIVERSITEIT

In 2011 richtte Koen Vanmechelen op de kunstbiënnale van Venetië de Open University of Diversity (OpUnDi) op. OpUnDi overkoepelt de verschillende stichtingen en projecten van de kunstenaar en brengt kennis samen die hierdoor verzameld wordt. Het vormt de ontmoetingsplaats rond Vanmechelen’s kernthema bio-culturele diversiteit. OpunDi is niet alleen een fysieke plaats maar ook een gemeenschap van denkers en doeners uit verschillende disciplines, overal ter wereld. In 2019 werd OpUnDi Genk opgestart om de
internationale kennis ook lokaal te vertalen en te verrijken. De gerenoveerde villa van LABIOMISTA is nu het hoofdkantoor.

VOOR EEN BREED PUBLIEK

OpUnDi Genk wil mensen met diverse achtergronden samenbrengen, inspireren en aanzetten tot uitwisseling van kennis en ideeën. Het wordt een denk- én doe-tank. Thema’s zoals biologische en culturele diversiteit, duurzaam samenleven en duurzame voeding worden hier uitgewerkt in de vorm van lezingen, debatten, conferenties en projecten. Dat kan mét en voor experten, maar zeker ook mét en voor een heel breed publiek.

EEN MAGISCHE VILLA

Als bezoeker ontdek je in de villa een wereld waar verleden, heden en toekomst samenkomen. De kunstwerken van Vanmechelen nemen je mee op een ontdekking. Je ziet statische marmeren borstbeelden, indrukwekkende portretten en een ‘wonderkamer’. In de ‘Library of Collective Knowledge’ kan je grasduinen in de projecten van de kunstenaar.
Tot slot vertelt een derde kamer het verhaal van het verleden van de site.

WAARVOOR STAAT OpUnDi?

OPEN omdat het toegankelijk moet zijn voor iedereen.

UNIVERSITEIT omdat het gericht is op de uitwisseling van ideeën, verandering en groei.

DIVERSITEIT omdat dat de grondslag is van het leven en de basis voor alle evolutie.