Deze Genkenaren koesteren hun erfgoedboom

Gepubliceerd op woensdag 28 december 2022 9.08 u.
Wist je dat de oudste en meest waardevolle bomen van Genk niet altijd in bossen staan? Ze staan in onze tuinen of op het openbaar domein, langs straten of op pleinen. Sommige daarvan zijn erfgoedbomen. Stad Genk wil ze beschermen en helpt eigenaars zoals Marc Croonen met het onderhoud.

Marc, hoe ben je erachter gekomen dat je een erfgoedboom in je tuin hebt staan?

Marc: “Een jaartje geleden werd ik door de stad uitgenodigd op een infomoment rond erfgoedbomen. Ik wist dat de grote tamme kastanje in mijn tuin speciaal was maar had eerlijk gezegd nog nooit van ‘erfgoedbomen’ gehoord. Ik ben er me nu meer van bewust dat deze bomen een enorme waarde hebben. En als eigenaar is het je taak om ze te beschermen.”

In welk opzicht voldoet jouw boom?

Marc: “Een erfgoedboom moet voldoen aan een aantal kenmerken. Zo is mijn kastanjeboom meer dan honderd jaar oud, en heeft de stam een omtrek van meer dan 250 centimeter op 1 meter hoogte. En ook al staat dit exemplaar in mijn tuin, toch is hij bepalend voor de ruimere buurt. Erfgoedbomen staan ook meestal ergens bij een ouder gebouw of een kappeletje. Je moet weten dat dit oorspronkelijk de tuin van mijn overgrootouders is waarin wij gebouwd hebben. We hebben dus ook nog eens een grote emotionele band met deze boom en dat was doorslaggevend om de tamme kastanje op te geven.”

Marc: "We moeten deze reuzen veilig stellen"

Zijn er voordelen nu jouw boom erkend is als erfgoedboom?

Marc: “Het voordeel is dat onze boom nu geregistreerd is. Dat betekent dat we een beroep kunnen doen op onderhoud. Daarvoor stuurt stad Genk een boomexpert. Die gaat na wanneer de boom een onderhoudssnoei nodig heeft en dat wordt dan betaald door de stad. En wat ik persoonlijk erg attent vind, is het bomenpaspoort en een het boomplaatje dat je erbij krijgt. In het bomenpaspoort kan je de boomgeschiedenis bewaren zodat toekomstige eigenaars dit ook weten. Het is tegelijk ook een 'onderhoudsboekje'.”

Zou je meer mensen aanraden om hun bomen te beschermen?

Marc: “Uiteraard! We moeten deze oude reuzen veilig stellen. Bomen geven ons zoveel voordelen. Ze zijn sowieso een mooi visueel spektakel: de bottende takken in de lente, het groene bladerdek in de zomer en de kleurenpracht in de herfst. De vogeltjes erin zorgen bovendien voor een mooi achtergrond geluid. En nog een voordeel: de tuin is in de zomer een paar graden koeler!”

Naast de categorie van erfgoedbomen hanteert de stad ook de categorie 'waardevolle boom'. Dit zijn (inheemse) bomen met een stamomtrek van minstens 150 centimeter op 1 meter hoogte.

Denk jij een erfgoedboom of een waardevolle boom in je tuin of omgeving te hebben? Doe dan je aanvraag bij de afdeling Duurzaamheid & Leefmilieu. 

Lees meer