2024 wordt voor de Genkse Cosmodrome een echt feestjaar. 2023 sloot af met het hoogste bezoekersaantal sinds de oprichting. Voor 2024 staan er tal van nieuwigheden op het programma: de nieuwe telescoop wordt op dit moment geïnstalleerd en, nog voor de zomer, wordt het planetenpad helemaal vernieuwd. ?
De Genkse Cosmodrome is een vaste waarde in Kattevennen. Bezoekers komen van heinde en ver naar Genk om een kijkje te nemen. Dat bezoekersaantal stijgt ook elk jaar. In 2023 verwelkomde Genk bijna 50.000 bezoekers in de Cosmodrome, een recordaantal. Al veertig jaar ontdekken jong en oud er de geheimen van het heelal. Die verjaardag wordt dan ook gevierd met heel wat nieuwtjes.
Op dit moment wordt er een nieuwe telescoop geplaatst in de sterrenwacht. De zeteltjes in het planetarium worden vernieuwd. Het educatief aanbod wordt verruimd met een nieuwe 360°-film We Are Guardians. En ook het muziekprogramma wordt uitgebreid. En er is meer, vertelt schepen van Toerisme, Karel Kriekemans, trots. Er komen nieuwe edities van het Cosmic Café, met onder andere Jeroen Baert en Roland Dreesen). De Forest School wordt ook uitgebreid met eigen infrastructuur, zodat we dit makkelijker kunnen organiseren. Als kers op de taart gaan we ook het planetenpad vernieuwen op de site.
Kattevennen is een prachtig stuk natuurgebied en een groene long van Genk. Hier komen veel Genkenaren tot rust, een frisse neus ophalen en genieten van het groen, vertelt minister van Toerisme, Zuhal Demir. Met het vernieuwde planetenpad komt daar nu een troef bij: Genkenaren jong en oud kunnen zo op een leuke manier de ruimte, wetenschap en het zonnestelsel leren ontdekken.
Er komt dus een nieuwe belevenisroute van 4 km op het domein van Kattevennen. De wandeling start aan de Cosmodrome. Je vertrekt met een raket op ruimtereis. Onderweg leer je over de atmosfeer, ons zonnestelsel en de zwaartekracht. Het hoogtepunt van de route is een schaalmodel van ons zonnestelsel. Hier worden de verschillende planeten afgebeeld met hun afmetingen in de juiste verhouding. Centraal komt er een grote schaal die een indicatie geeft van de grootte van de zon ten opzichte van de planeten.
De Cosmodrome speelt een onmiskenbare rol in wetenschapscommunicatie", stelt Vlaams minister Jo Brouns, bevoegd voor Wetenschap en Innovatie. "Met deze sterrenwacht kunnen we jong en oud enthousiasmeren voor astronomie en brengen we het meestal ontastbare wat dichterbij. De vernieuwing van het planetenpad, waarvoor we met de Vlaamse Overheid de nodige middelen hebben kunnen vrijmaken, is voor mij een belangrijke stap om de Cosmodrome nog aantrekkelijker te maken voor het grote publiek. Het is goed dat binnen het planetenpad ook aandacht wordt gegeven aan de Einsteintelescoop. De vestiging van deze indrukwekkende onderzoeksinfrastructuur kan een enorme hefboom betekenen voor onze economie en samenleving.
De vernieuwing van het planetenpad wordt gefinancieerd door de Vlaamse overheid (Departement Economie, Wetenschap en Innovatie) voor wetenschapscommunicatie en -educatie. Daarnaast worden ook hefboomrelancemiddelen vanuit Toerisme Vlaanderen gebruikt, voor een verbeterde landschapsverbinding tussen centrum Genk en Kattevennen (en dus het Nationaal Park). Voor de zomer kan je de route ontdekken aan de Cosmodrome in Kattevennen.
Beelden kunnen gedownload worden via deze link.
Credits: stad Genk.