De symbolische zuil Colonna di Genk is verhuisd naar het groene Sint-Martinusplein. In deze groene omgeving komt het waardevolle stadssymbool beter tot zijn recht. Bovendien komt er zo meer ruimte op het Stadsplein voor evenementen.
Nieuw groen plekje
Het iconische kunstwerk Colonna di Genk van Luciano Fabro heeft sinds 15 april een nieuwe thuis op het vernieuwde Sint-Martinusplein. De imposante marmeren zuil verhuist van het Stadsplein naar de groene ontmoetingsplek tussen het Stadsplein en de Grote Markt, vertelt schepen van Ruimte, Anniek Nagels. Hier komt de zuil nog beter tot zijn recht midden in het groen en ontstaat er meer ruimte voor evenementen op het Stadsplein, gaat schepen van Openbare werken, Karel Kriekemans, verder.
Bijzonder stadssymbool
Colonna di Genk is een bijzonder symbool voor de stad. In 2005 kreeg de Italiaanse kunstenaar Luciano Fabro de opdracht om de dynamiek van het nieuwe stadscentrum te verbeelden. In die periode werd er namelijk een centrale ontmoetingsplek gecreëerd, iets wat in Genk ontbrak door de snelle groei rond de mijnen. Om die nieuwe ontmoetingsplek te vieren, creëerde Fabro de symbolische Colonna di Genk, duidt schepen van Cultuur, Harun Solak.
Het kunstwerk bestaat uit een Dorische zuil van wit marmer die de nieuw samengestelde Genkse bevolking symboliseert als steunpilaar van de samenleving. Rond het marmer is een stuk zwarte vulkanische puimsteen geklemd die Fabro in de haven van Carrara vond. De zwarte kleur en de ruwe vorm deden hem denken aan de Genkse koolmijnen en de welvaart die ze brachten. Tegelijk herinnerde de steen hem aan de vele landgenoten die naar België trokken om samen met hun collegas diep onder de grond te werken, zwart van het stof.
Op 1 mei 2008 werd Colonna di Genk in een spectaculaire 1-meistoet naar het nieuwe stadscentrum gebracht. De vier delen van het kunstwerk werden op aparte wagens de stad binnengereden, begeleid door het feestelijke getoeter van de Italiaanse Vespaclubs. Bij aankomst op het Stadsplein werd het kunstwerk onder grote belangstelling van het publiek zorgvuldig opgebouwd en officieel onthuld als een blijvend symbool voor de stad en de Genkenaren.
Herdenken en vernieuwen
Het kunstwerk blijft van grote betekenis voor de stad. Het eert een belangrijk hoofdstuk uit het Genkse verleden en herinnert aan de oprichting van een ontmoetingsplek in het centrum, vertelt burgemeester Wim Dries. Nu het centrum volledig vernieuwd wordt, is dit het perfecte moment om de zuil een mooie plek in het groen te geven."