Centrumvergroening in Genk gaat van start

Gepubliceerd op dinsdag 27 juni 2023 8 u.
In oktober 23 starten de eerste werken van de centrumvergroening op de Grote Markt. Later volgen het Sint-Martinusplein en het Stadsplein. Meer bomen, sfeervolle plekjes, koelte én een betere waterhuishouding zijn maar enkele voordelen van deze ingreep. Dit moet je weten over de centrumvergroening!

Wat ging er vooraf?

Stad Genk nam een tijdje geleden het ontwerpbureau Bureau Bas Smets onder de arm. Ze staan bekend voor hun knappe en vooruitstrevende landschapsarchitectuur. De afgelopen maanden gingen ze in overleg met de stad, inwoners, handel en horeca en werkten ze een plan uit. De voorontwerpen werden regelmatig bijgesteld. In mei werd de laatste versie van het plan voorgesteld aan de buurtbewoners, handelaars en horeca en andere rechtstreeks betrokkenen. Daarbij werd optimaal rekening gehouden met ieders wensen, zodat er nu een gedragen plan is. Op 20 juni keurde ook de gemeenteraad de plannen goed voor fase 1 en 2, de Grote Markt en het Sint-Martinusplein. Voor de eerste fase op de Grote Markt starten de voorbereidende werken al in oktober.

Natuurlijke airco

De centrumvergroening is geen gemakkelijke ingreep maar wel broodnodig. Momenteel is slechts 1,3% van het centrum onverharde grond en bedraagt het aandeel boomkruinen slechts 7,5% van de oppervlakte. Met de plannen die nu voorliggen, streeft de stad naar 30% ontharding en een kruinoppervlak van maar liefst 40%. Een sterk verharde omgeving warmt veel sneller op en koelt veel trager af. De vergroening van het centrum zal dus effectief helpen om de temperatuur in onze stad op warme dagen minder snel te laten oplopen. En uiteraard zorgen planten en bomen ook voor de opvang van al dat kostbare water dat nu nog rechtstreeks in de riolering terecht komt. Om het effect te meten plaatst de Universiteit Gent in augustus enkele weerstations in Genk-Centrum. Via meetinstrumenten krijgen we zo een zicht op de effecten van de ontharding en vergroening voor en na de werken.

Terrascapaciteit

De Grote Markt met de vele terrassen is het eerste plein dat wordt aangepakt. Centraal komen er terrassen onder de bomen, naast de terrassen die nu al aanwezig zijn aan de gevels van de horecazaken. Van de 6.400 m² verharding wordt er 1.685 m² weggehaald. De terrascapaciteit zoals die vandaag bestaat, blijft behouden.

Open speelplek

Er is gekozen voor aangepaste bomen zoals de honingboom en wilgeik. Die vormen wat later in de lente hun blad en verliezen hun bladeren wat vroeger in de herfst. Zo krijgt de voor- en najaarszon alle kansen. Het geheel wordt voetgangersvriendelijk aangelegd en onder de bomen komen er veel publieke zitplaatsen. Op het plein wordt naast een omvangrijke beplante zone ook een open toegankelijke speelplek aangelegd.

Centrumvergroening in 3 fases

Grote werken zoals deze hebben altijd impact op de omgeving. En dat geldt zeker voor een stadscentrum. Dus wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met bewoners, bezoekers, handel en horeca. De werken gebeuren daarom in fases. Zo zal er in de eindejaarsperiode, enorm belangrijk voor de handel, niet gewerkt worden. En ook in de zomermaanden wordt de horeca zo min mogelijk gestoord. Voor een goed contact met bewoners en handelaars stelt de stad een tussenpersoon aan die tijdens de werken het aanspreekpunt wordt. Zo kunnen eventuele problemen snel verholpen worden.

Planning van de werken:

1. Fase Grote Markt: de voorbereidende werken starten in oktober ?23. De grotere werken starten na de eindejaarsperiode in januari ?24. De afronding van fase 1 is voor mei '24

2. Fase Sint-Martinusplein: de voorbereidende werken starten eind ?24. De grotere werken starten na de eindejaarsperiode, in januari ?25.

3. Fase Stadsplein: de vergroening van het Stadsplein wordt pas in ?25 aangepakt. Dit plan is nog niet in detail uitgewerkt. Aan bibliotheekzijde staan voorlopig grote plantenbakken die de
vergroening aankondigen.

Veelgestelde vragen over de centrumvergroening:

Lees meer