Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen, maar niet alle inwoners zijn zich bewust van de prachtige groene plekjes die de stad te bieden heeft. Daarom gaat Genk op zoek naar een bosfluencer die de schitterende natuurgebieden vrijwillig in beeld zal brengen en inwoners zal inspireren om deze verborgen pareltjes te ontdekken.
Bosfluencer aan het werk
Genk, de groenste centrumstad van Vlaanderen, zet zich sterk in voor natuur. Met 42,5% van het grondgebied bedekt met boomoppervlakte is groen altijd dichtbij. Voor meer dan 98% van de inwoners ligt een stukje natuur zelfs op wandelafstand. Niet iedereen is zich bewust van het groene goud in hun buurt, zegt schepen van Ruimte, Toon Vandeurzen. De bosfluencer zal hierin verandering brengen door de mooiste plekjes van Genk vrijwillig in beeld te brengen en inwoners te inspireren om zelf op ontdekking te gaan.
Stad Genk gaat op zoek naar een creatief social media-talent met een passie voor natuur en een liefde voor de Genkse bossen, vertelt schepen Vandeurzen. Deze persoon zal op vrijwillige basis de mooiste plekjes van Genk in beeld brengen. De beelden zullen worden gedeeld op de sociale media en de website van de stad, en in het stadsmagazine. De bosfluencer zal daarnaast het bosbeleid van de stad mee uitdragen.
"In Genk lanceren we de eerste bosfluencer van Vlaanderen, een echte primeur voor onze regio. Dit initiatief laat zien hoe belangrijk de natuur is voor Genk. We willen niet alleen zorgen voor meer groene ruimtes voor onze inwoners, maar ook dat ze de groene plekjes in de buurt leren kennen. Met mooie beelden willen we inwoners aanmoedigen om de natuur in te trekken, licht schepen Vandeurzen toe.
Week van het Bos
Verder bood de Week van het Bos de uitgelezen kans om deze groene plekjes extra in de kijker te zetten. Vorige week stond dan ook volledig in het teken van het bos, met tal van activiteiten die inwoners uitnodigden om de Genkse natuur te ontdekken. Op locaties zoals Kattevennen, het Heempark en de Genkse natuurgebieden konden jong en oud genieten van een breed aanbod aan natuurervaringen. Van de Forest School in Kattevennen en een paddenstoelenwandeling in het Heempark tot een spannende ontdekkingstocht waarbij Genkenaren kennismaakten met de dieren die in de Genkse bossen leven.
Ook na de Week van het Bos blijft Genk ontdekkingstochten in de natuur aanbieden. Inwoners kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan de gratis wandeling Groene geheimen, een samenwerking tussen Kattevennen en het Heempark. Onder begeleiding van eekhoorn Floske leren gezinnen hoe het bos wordt onderhouden, terwijl ze onderweg leuke opdrachten uitvoeren. Een ideale uitstap voor nieuwsgierige natuurliefhebbers die samen de natuur willen verkennen.
Verdere vergroening
Genk blijft investeren in nog meer groen. Dit najaar worden 8.466 nieuwe bomen geplant. In december krijgt Genk een geboortebos langs de Henry Fordlaan. Ouders van de 636 kinderen die in 2023 zijn geboren, zijn van harte uitgenodigd om te helpen bij de aanplant van het bos. Tussen november en februari worden er nog eens 4.500 bomen aangeplant langs de Zuiderring, Brakenstraat en bij het bos van Horensberg. Ook in de bossen van Driehoeven en Hoevenzavel zullen 3.300 nieuwe inheemse bomen voor een gezonde bosstructuur zorgen.