Blij met bijen: burgerbudget maakt het mogelijk

Blij met bijtjes 

Je hebt het vast al ergens gelezen: de mens heeft bijen nodig om te overleven. Deze vriendelijke diertjes zorgen niet enkel voor de bevruchting van bloemen, maar ook van al onze fruit- én groentensoorten. Claudio Cavaliere (69) is imker en kreeg via het burgerbudget subsidies voor een heuse ‘bijenmobiel’. 


Claudio, je bent een echte bijenliefhebber. Maar er is een groot probleem in de bijenwereld. Kun je dat eens uitleggen? 

Claudio: “Ik ben al veertig jaar imker en heb het aantal bijen enorm achteruit zien gaan. Eerst was er een parasiet die uit Azië kwam, de varroamijt. Die hebben we een beetje onder controle maar helaas is er nu een nieuw probleem: de Aziatische hoornaar. 

Wat gebeurt er als de bijen helemaal verdwijnen? 

Claudio: “Ze zijn ontzettend belangrijk voor de bevruchting van groenten en fruit. Zeventig tot tachtig procent van wat wij eten, wordt eerst door bijen bevrucht. Als zij er niet meer zijn komen we serieus in de problemen.” 

Het is dus heel belangrijk dat de bijenpopulatie beschermd wordt. Hoe moeten we dat doen? 

Claudio: “We zijn bezig met systemen uit te vinden om de Aziatische hoornaar te bestrijden. We hebben subsidies gekregen van de provinciale overheid om vangkooien te kopen. Nu zijn we lessen aan het organiseren om die hoornaar te leren spotten. Dan kunnen we de nesten met de hulp van de brandweer vernietigen.” 

Heb jij al schade opgelopen aan je bijenkasten? 

Claudio: “Een derde van mijn kasten ben ik verloren door de Aziatische hoornaar. Er moet op grote schaal ingegrepen worden en dan is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen bijen houden. Ideaal is als je om de zes kilometer een bijenkast hebt.” 

Wat heb jij precies bedacht om mensen hierbij te helpen? 

Claudio: “Ik zie dat veel mensen graag bijen willen houden, maar het vraagt een grote investering. Via de bijenmobiel kan je al het materiaal huren dat een beginnende bijenhouder nodig heeft, tot je klaar bent om zelf te investeren. Daarnaast geef ik ook zo veel mogelijk informatie. 

Is er in Genk een imkervereniging? 

Claudio: “Ja zeker, de Koninklijke Imkersbond van Genk en Omstreken. We zijn met zo’n veertigtal leden. Onze imkers zitten goed verspreid in de omgeving, maar er zijn nog enkele plaatsen waar nieuwe imkers zouden mogen komen: bijvoorbeeld in Sledderlo en Gelieren. 

Meer weten? 

Contact: imkers.genk@gmail.com

 Meer info

Zo maak je tuin en terras bijvriendelijk(er) 

  • In de lente zijn de bijen blij met krokussen en fresia’s. 
  • Ga je een struik of boom zetten? Kies dan voor bijvriendelijke soorten zoals bessenstruiken (bramen, frambozen), acacia, esdoorn en linde. 
  • Maai je gazon niet te snel en spuit geen vergif tegen onkruid. Je krijgt dan veel bloemen die niet enkel goed zijn voor de bijen, maar ook voor andere insecten. 
  • Zet een haag met bloemen, bv. een ligusterhaag. 
  • Bloemen uit een plantencentrum zijn niet per definitie geschikt voor bijen. Vaak zijn dit ‘steriele’ planten, die geen stuifmeel hebben. Vraag het zeker na.