Zondag 17 maart brengt het Flanders Technology & Innovation Festival een absolute primeur naar Kattevennen Cosmodrome. Bezoekers maken er via Virtual Reality kennis met de Einstein Telescoop die mogelijk naar onze regio komt. Dit project biedt heel wat kansen voor de werkgelegenheid en nieuwe technologiebedrijven in onze streek.
Kansrijke locatie
Het programma in het kader van het FTI-festival in Kattevennen Cosmodrome focust op zondag 17 maart volledig op de Einstein Telescoop. Dit superkrachtige tool werkt via de meting van zwaartekrachtgolven en zal een revolutionaire nieuwe blik werpen op de vorming van het universum.
Eén van de meest kansrijke locaties voor de Einstein Telescoop is het grensgebied van Nederland, België en Duitsland. Niet alleen de ligging en de geologische omstandigheden zijn gunstig voor dit ondergrondse observatorium; ook de goede verbindingen en het uitgebreide netwerk van kennisinstellingen en bedrijven in de buurt vormen een groot pluspunt.
Van steenkool tot sterrenstof
Vlaanderen staat internationaal bekend als een regio met een sterk technologie- en innovatie-ecosysteem, zegt Vlaams minister van innovatie. Dus moeten we volop die kaart trekken. In Limburg hebben we een hele transitie doorgemaakt: van de eerste steenkool 120 jaar geleden, tot de reconversie van LRM en LSM die zorgde voor een netwerk van creatieve en innovatieve kenniscentra. We willen niet wachten op de volgende uitdaging en nu al laten zien dat we voor de Einstein Telescoop gaan. Dit project zorgt immers voor een dynamiek die alle mensen uit de regio kansen op werk en welzijn biedt. Van steenkool tot sterrenstof, dat is the way to go.
Goed voor onze buurt
De Einstein Telescoop zal niet alleen geweldige mogelijkheden bieden aan wetenschappers, maar ook aan de lokale gemeenschap, beaamt ook burgemeester Wim Dries. Het kan de werkgelegenheid en de groei van nieuwe bedrijven stimuleren. Bovendien kunnen we jonge mensen inspireren om meer te leren over ruimte en technologie. De Einstein Telescoop is dus goed nieuws voor iedereen in de buurt.
Limburgse primeur
Het FTI-festival in Kattevennen Cosmodrome start om 13 uur met de film 'Het Onzichtbare Heelal', die bezoekers meeneemt op een betoverende reis door de kosmos. Daarna ontdekken ze in primeur hoe de Einstein Telescoop eruit zal zien, zowel op schaal als in Virtual Reality. Als kers op de taart geeft professor Bert Vercnocke, expert in theoretische natuurkunde een levendige uiteenzetting over hoe de Einstein Telescoop werkt en hoe dit ons een geheel nieuwe kijk op het heelal zal bieden.
Het FTI-festival laat een breed publiek kennismaken met het geniale nalatenschap van Einstein in Kattevennen Cosmodrome, zegt schepen Toon Vandeurzen. De maquette van de Einstein Telescoop zal ook na 17 maart te zien zijn in de vaste expo van de Cosmodrome.
Over de bouw van de Einstein Telescoop:
In de huidige planning zal de bouw op zn vroegst in 2028 starten. Als duidelijk wordt dat de Einstein Telescoop in deze regio wordt gebouwd, volgt een tijdsbestek van drie jaar voor de voorbereidingen voor de bouw en de ruimtelijke en vergunningsprocedures. Voor de bouw zélf is zeven jaar voorzien: tussen 2028 en 2035.