Gepubliceerd op
vrijdag 31 januari 2025
14.44 u.
In onze wooncultuur draait het vaak om het droomhuis op een eigen kavel. Maar wat als diezelfde woonkwaliteiten – licht, lucht, groen en ruimte – ook mogelijk zijn in een doordacht ontworpen appartement? De tentoonstelling Hier wil ik wonen! toont hoe innovatieve wooncoöperaties dit realiseren, met spraakmakende projecten uit binnen- en buitenland. De expo van Architectuurwijzer is te bezoeken op C-mine.
Alternatieve woonvormen
Coöperatief wonen is een beproefde alternatieve woonvorm die heel wat voordelen biedt. Zo zorgen coöperaties vaak voor een diversiteit aan woningtypes die kwalitatief gelijkwaardig zijn. Dankzij de collectieve eigenaarsvorm kunnen bewoners flexibeler inspelen op veranderingen in hun leven en binnen hetzelfde gebouw verhuizen naar een woning die op dat moment het best beantwoordt aan hun noden. Daarnaast laat de expo zien dat coöperatief wonen bewoners veel te bieden heeft in kwaliteit van de eigen woonunit en buitenruimte.
Op de Vlaamse woningmarkt domineren vandaag vooral de eengezinswoningen en de tweeslaapkamerappartementen. Onze samenleving heeft echter behoefte aan meer diverse woonvormen, die beter aansluiten bij de noden van alleenstaanden, jonge starters, senioren, nieuw samengestelde gezinnen en mensen met een beperking. Wooncoöperaties spelen hierop in door woonvormen op maat van hun coöperanten te ontwikkelen, aldus Peggy Totté, curator expo. Zijn er kandidaten voor deze woonvorm in Vlaanderen? We zoeken alvast naar aanknopingspunten met het wonen zoals het vandaag is.
6.000 nieuwe woningen
Wonen is een belangrijk thema in Genk, want de vraag naar woningen is hoog. De komende tien jaar zullen er 3.000 nieuwe woningen nodig zijn. Maar we zijn ambitieus, vertelt burgemeester Wim Dries. Ons doel is om 6.000 nieuwe woningen te realiseren om vooral jongeren en jonge gezinnen een betaalbare thuis te bieden. Tegelijkertijd blijft de stad investeren in de renovatie van wijken, infrastructuur en groenstructuren.
Nieuwe kijk op wonen
Om dit mogelijk te maken, is een nieuwe kijk op wonen noodzakelijk. Allereerst moeten we kleiner gaan wonen en meer ruimtes delen, zoals tuinen, fietsbergingen en dakterrassen. Ook moeten woningen beter aansluiten bij veranderende gezinssituaties. Wanneer kinderen het huis uit gaan, kan een kleinere woning net zo goed voldoen.
Ten tweede moeten we onze woonmodellen herdefiniëren. We zetten al stappen in die richting, vertelt burgemeester Wim Dries. Zo bieden we gronden in erfpacht aan om wonen betaalbaarder te maken. Coöperatief wonen gaat nog een stap verder: hierbij worden bewoners geen traditionele eigenaars van de grond of gebouwen, maar aandeelhouders met woonrechten binnen een project.
Daarvan getuigt het Genkse project Huize meer dan ik, dat een van de 18 voorbeelden in de tentoonstelling is. Een cohousingproject ontwikkeld door wooncoop en ontworpen door OM/AR architecten. Het project is ontstaan vanuit een kleine groep actieve Genkenaren die graag in een cohousingproject wilden wonen met een grote tuin en gedeelde praktische voorzieningen.
Inspiratie voor de toekomst
De expo Hier wil ik wonen! op C-mine wil laten inspireren door innovatieve woonmodellen en laten ontdekken hoe deze ideeën omgezet kunnen worden in de praktijk. De tentoonstelling is gratis te bezoeken en/of met audioguide (€6,50).