Andy en Corine: vol-au-vent

Andy Dekens (43) lasser
Corine Muls (41) verpleegkundige


Corine: "We zijn nog maar nét een koppel, dus we gaan bij twee verschillende families vieren. Bij Andy staat vol-au-vent of typisch Belgisch gebraad uit grootmoeders tijd op tafel, bij ons is het gourmet met véél lekkere slaatjes. Ik hou vooral van de scampi’s en eet er veel rauwkost bij."

Recept Vol-au-vent

Voor 4 personen

1 hoevekip – 1 ui, grofgesneden – 2 stengels selder, grofgesneden – 1 wortel, geschild en in stukken – 2 laurierblaadjes – 4 takjes tijm – ± 1 eetlepel zout – ± 1 eetlepel grofgemalen zwarte peper uit de molen – 400 g kalfsgehakt – 250 g champignons – 1 citroen – 100 g roomboter – 75 g bloem – 200 ml room – 1 theelepel geraspte nootmuskaat - een paar takjes peterselie, fijngesneden – 4 bladerdeegbakjes

Bereiding

Leg de hoevekip in een grote, diepe kookpot. Voeg de ui, selder, wortel, laurier, tijm, 1 eetlepel zout en 1 eetlepel grofgemalen peper toe. Overgiet met koud water tot alles net onder staat. Breng aan de kook en laat 90 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder af en toe het schuim en de onzuiverheden die boven komen drijven.

Giet alles door een zeef en vang de bouillon op. Hou deze apart.

Pluk het vlees van de kip. Hou apart. De botten en het vel mag je weggooien, samen met de plat gekookte groenten die al hun smaak aan de bouillon hebben gegeven.

Rol kleine balletjes van het kalfsgehakt. Giet enkele pollepels van de bouillon in een steelpannetje en breng aan de kook. Voeg de balletjes toe en laat ze 5 minuten zachtjes garen. Giet af, hou de balletjes apart.

Snij de champignon in plakjes en bak ze aan in 25 g van de bruisende boter. Breng op smaak met peper en zout. Hou apart.

Neem nu een diepe pan en smelt hierin de rest van de boter. Voeg de bloem toe en roer goed. Laat 3 minuten garen. Voeg nu beetje bij beetje, terwijl je goed roert met een klopper, 75 cl van de bouillon toe. Laat aan de kook komen. Voeg dan de room en het sap van de citroen toe. Laat opnieuw opkoken. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het kippenvlees, de champignons en de balletjes. Proef en voeg eventueel meer peper, zout en nootmuskaat toe. Werk af met de peterselie.

Verwarm de bladerdeegbakjes in de oven. Verwijder de dekseltjes. Vul ze op met de saus.


TIP: Geef hier verse frietjes of puree en een lekker, groen slaatje bij.