6 augustus 1945. Toen atoombom Little Boy boven Hiroshima werd gedropt, wist alleen Edgar Sengier wat België daarmee te maken had. Voor de oorlog had hij 1250 ton “yellowcake”, gewonnen door zwarte mijnwerkers in Shinkolobwe, naar New York verscheept. Uraniumerts werd toen gebruikt voor fluorescerende wijzers en gekleurd glas, maar Sengier vermoedde meer toepassingen en wilde het niet aan de Duitsers laten. Wanneer Amerikaanse kernfysici, werkend aan het Manhattan Project, oor kregen van deze kwalitatieve Union Minière-uraniumvoorraad zetten ze alles op alles: zelfs Einstein werkte mee om op koningin Elisabeth in te praten.
Little Boy werd geassembleerd met het Congolese uranium, een deal die 2,5 miljard dollar opbracht voor Belgiës wederopbouw, een nucleair onderzoekscentrum in Mol opleverde en de eerste Afrikaanse kernreactor in Kinshasa tot gevolg had. De VS financierde nog twee Congolese luchtmachtbasissen in Congo en zou haar greep op het land niet meer lossen.
Hiroshima. Shinkolobwe. Brussel. New York. Auteur en theatermaker Stijn Devillé is gefascineerd hoe mensen in een wereldwijde kettingreactie met elkaar verbonden zijn, een die de loop van de geschiedenis veranderde.
Plan je bezoek
Als je een ticket koopt, ga je akkoord met de algemene voorwaarden voor de ticketverkoop.
Algemene voorwaarden ticketverkoop
C-mine cares
C-mine is een open huis voor iedereen. Heb je een vraag of opmerking, of wil je iets melden? Dat kan via c-minecares@genk.be.
Praktische informatie
Wanneer
- ma 24 maart 2025 van 19.30 tot 21.30 uur