Tegen 2050 zal het aantal intense neerslagdagen én droogtedagen meer dan verdubbelen. Als we tuinen, opritten, wegen en stoepen blijven verharden, verstoren we de waterhuishouding. Daarom is ontharden waar kan de boodschap!
Uit ambitie #7 - Genk klimaat- en milieuvriendelijk maken
Het klimaat verandert, Genk past zich aan.
Meer groene energie, minder CO²-uitstoot.
Gezonde en mooie leefomgeving voor inwoners.
Evence Coppéelaan: 10 000 vierkante meter asfalt weg.
Systematisch breken we stukjes uit om te vergroenen, zoals aan het stadhuis en het oud-gemeentehuis. Maar het grootste en meest zichtbare project start in 2021 op de Evence Coppéelaan, de verbindingsweg tussen centrum en C-mine. Hier krijgt de natuur extra vrij spel en delen we de ruimte voor autos nuttiger in.
Wegen- en rioleringswerken in de wijken en de Stiemer
Een van de tools om ons aan te passen aan het klimaat is het herstel van de natuurlijke watersystemen in Genk. Daarin speelt de blauw-groene ader van de Stiemervallei de hoofdrol. Hevige regens zorgen te vaak voor de overstort van rioolwater in de beek. Aquafin gaat vanaf deze zomer 25 overstortpunten optimaliseren.
Suds & Soda, waterbeheer met bewoners aan de Stiemer.
Het eerste pilootproject rond waterbeheer doen we in Oud-Waterschei. Hier zoeken we samen met bewoners naar oplossingen die het hemelwater beter bufferen. We willen het teruggeven aan de natuur en niet doorsturen naar de riolering. We bestuderen of we het engagement van bewoners kunnen koppelen aan steun vanuit de stad. En met die kennis kunnen we meer waterbufferingsacties uitrollen over de stad.