Als groenste centrumstad van Vlaanderen zet Genk zich sterk in voor verantwoord bosbeheer. Dit jaar zullen er maar liefst 4.500 nieuwe bomen worden aangeplant en zullen bossen worden omgevormd om ze robuuster te maken. Het belang van duurzaam bosbeheer wordt daarnaast extra onderstreept tijdens de Week van het bos.
Groenste centrumstad van Vlaanderen
Als groenste centrumstad van Vlaanderen zet Genk zich dagelijks in voor een gezonde en leefbare omgeving. Met maar liefst 42,5% van het grondgebied bedekt met boomoppervlakte is groen altijd dichtbij. Meer dan 98% van de Genkenaren heeft een stukje natuur op wandelafstand. Toch blijft de stad niet achteroverleunen en blijft ze haar groene longen verder versterken.
1 hectare nieuw bos
De stad zal maar liefst 1 hectare nieuw bos aanplanten. Er zullen op verschillende locaties bomen worden geplant. Zo zal er bijvoorbeeld naar jaarlijkse traditie een geboortebos worden aangelegd langs de Henry Fordlaan voor de 636 kinderen die in 2023 in Genk zijn geboren. Op 1 december zullen ouders zelf een boom in het geboortebos kunnen planten en krijgen ze een boompje mee om thuis in hun tuin te planten.
Daarnaast zullen er op de Zuiderring, Brakenstraat en aan het bos van Horensberg 4.500 bomen worden aangeplant. Dit staat gepland voor het komend plantseizoen, dat van november tot februari loopt. Deze uitbreidingen dragen bij aan de Vlaamse bosdoelen, waarbij de stad zich actief inzet voor meer bos en een rijkere natuur, vertelt schepen van Ruimte, Toon Vandeurzen.
Veerkrachtige bossen
Naast de bosuitbreiding zal de stad ook inzetten op gerichte bosomvorming in de bossen van Driehoeven en Hoevenzavel. De omvormingsstrategie passen we al enkele jaren toe door nieuwe bomen in groep te planten na een exploitatie, vertelt schepen Vandeurzen. Oude bomen maken in het komend plantseizoen plaats voor 3.300 nieuwe inheemse bomen, wat zorgt voor een betere balans in de samenstelling van het bos.
Aan de bosranden zal er ook ruimte worden gelaten voor lagere struiken. Zo kunnen vogels, insecten en andere dieren hun plek innemen en ontstaat er meer diversiteit. Dankzij deze aanpak worden bossen robuuster en beter bestand tegen de uitdagingen van de toekomst, zoals klimaatverandering.
Week van het bos
Van 6 tot 13 oktober staat Genk volledig in het teken van de Week van het bos. Het Heempark organiseert tal van activiteiten zoals een paddenstoelwandeling, gegidste wandelingen over dieren en kruiden in het bos. Deze activiteiten bieden een unieke kans om de natuur op een interactieve manier te beleven.
In Kattevennen kunnen kinderen deelnemen aan de Forest School. Ze leren er hoe ze een perfect kamp kunnen bouwen, eigen brood kunnen bakken en ontdekken de fascinerende wereld van wilde planten en insecten. Elke activiteit onthult nieuwe facetten van de natuur, waardoor elke deelnemer een ware ontdekkingsreiziger wordt.
Voor het eerst slaan Kattevennen en het Heempark de handen in elkaar voor een tijdelijke educatieve wandelroute in het bos van Kattevennen. Met infopanelen en een opdrachtenboekje leren deelnemers op een laagdrempelige manier meer over bosbeheer in Genk.