Een rijbewijs opent deuren naar een job en zelfstandigheid, maar voor vele kanszoekende jongeren blijft het behalen ervan een grote uitdaging. 2GO Genk wil deze drempels verlagen door gerichte praktijklessen aan te bieden.
Een rijbewijs B behalen is de laatste jaren steeds duurder en complexer geworden. Vele jongvolwassenen kunnen zich de praktijklessen niet veroorloven of hebben niemand in hun omgeving die hen kan begeleiden. Hierdoor is het behalen van een rijbewijs voor hen allesbehalve vanzelfsprekend.
Om deze barrières weg te werken, hebben 1Gezin1Plan De Plan-Trekkers samen met stad Genk, 2GO vzw, CAW Limburg, Ligo LiMiNo 2GO Genk opgericht. Wij matchen kanszoekende jongeren aan vrijwillige rijbuddys, vertelt Luc Nijsen van 2GO vzw. Samen oefenen ze voor het praktisch rijexamen. Op deze manier doorbreekt 2GO Genk de cirkel van verkeersarmoede. Want een rijbewijs opent vele deuren, vult Raoul Gil van Ligo LiMiNo aan.
Rijbewijs opent deuren
Verkeersarmoede aanpakken is essentieel, want een rijbewijs is zoveel meer dan een pasje. Het biedt veel extra kansen, vooral op professioneel vlak, vertelt schepen van Welzijn en Gelijke Kansen, Sara Roncada. Het stelt werkzoekenden in staat om grotere afstanden af te leggen, hun zoekgebied te verbreden en zo sneller een job te vinden. En die job zorgt voor een inkomen en een sociaal netwerk, vult burgemeester Wim Dries aan.
Persoonlijke groei
Jongeren die hulp krijgen, moedigen we aan om op hun eigen manier iets terug te doen, zegt Caroline Smeets van 1Gezin 1Plan De Plan-Trekkers. We willen dat ze de tijd en energie die in hen is geïnvesteerd, doorgeven aan een ander project. Samen zoeken we naar een activiteit die bij hen past, zoals gras maaien, speelgoed schoonmaken of huiswerkbegeleiding. Alles gebeurt op hun tempo, met de juiste ondersteuning.
Vrijwilligers maken het verschil
Het succes van dit project is afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Daarom zoeken we geëngageerde Genkenaren die hun schouders willen zetten onder 2GO Genk, zegt schepen Roncada. Als vrijwilliger sta je er niet alleen voor: je krijgt een onboardingsessie en begeleiding voordat je met je beginnende bestuurder de weg op gaat.
De rijbuddys moeten voldoen aan dezelfde voorwaarden als een rijbegeleider. Ze moeten al minstens acht jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, dat in de afgelopen drie jaar niet vervallen mag zijn. Daarnaast vragen we een engagement van twee uur per week gedurende zes maanden, zodat jongeren voldoende kunnen oefenen.
Word rijbuddy
Wie meer wil weten over 2GO Genk of geïnteresseerd is om als vrijwilliger aan de slag te gaan, is van harte welkom op de infosessie op maandag 17 februari om 19.30 uur. De infosessie vindt plaats in de bibliotheek van Genk, Zaal De Ontdekking.