1000 Genkse deelnemers getraind om te reageren op ongepast gedrag

Gepubliceerd op donderdag 27 maart 2025 14.30 u.

Niet iedereen weet hoe te reageren op ongepast gedrag. Daarom organiseert stad Genk omstaanderstrainingen waar deelnemers leren hoe ze effectief kunnen ingrijpen in moeilijke situaties. Deze trainingen zijn een groot succes. Vandaag werd de 1000e deelnemer getraind. "Zo bouwen we samen aan een veilige en inclusieve stad." 

Ongepast gedrag komt helaas dikwijls voor: een discriminerende opmerking op de bus, ongepaste uitspraken in de supermarkt of een ongemakkelijke situatie tijdens een evenement. Het is voor veel mensen moeilijk om te weten wat ze moeten doen als ze getuige zijn van zo’n gedrag. 

Leren om in actie te komen 

Daarom organiseert stad Genk samen met het Agentschap Integratie en Inburgering sinds oktober 2022 gratis ‘omstaanderstrainingen’. Hier leren deelnemers hoe het komt dat we soms liever niet reageren, wat ongewenst gedrag precies inhoudt en hoe ze goed kunnen reageren. Ze ontdekken vijf praktische strategieën om veilig in te grijpen, het slachtoffer te steunen en zichzelf tegelijkertijd comfortabel te voelen. 

Mijlpaal: 1000 getrainde deelnemers 

De omstaanderstrainingen worden warm onthaald in Genk. Heel wat inwoners schreven zich al in en volgden een training. Vandaag werden vrijwilligers getraind die evenementen op C-mine ondersteunen. Ze bemannen onder andere de kassa en vestiaire tijdens evenementen en komen zo met vele bezoekers in contact. Dankzij de omstaanderstraining leren ze situaties beter inschatten en dragen ze actief bij aan een veilige en respectvolle omgeving. 

Met deze omstaanderstraining bereikt de stad een bijzondere mijlpaal: 1000 getrainde deelnemers! Dit werd feestelijk gevierd met een huldiging als blijk van waardering voor hun inzet om Genk nog veiliger te maken. 

Veilige en inclusieve stad 

“Omstaanderstrainingen zijn van groot belang voor de veiligheid en het welzijn in onze stad”, vertelt schepen van Samenleven, Harun Solak. “Ze geven mensen de kennis, vaardigheden en het vertrouwen om effectief te reageren op moeilijke situaties. Zo creëren we een cultuur van gezamenlijke verantwoordelijkheid en bouwen we aan een veilige en inclusieve stad.” 

Verder bouwen aan een veilige stad 

In de toekomst zal de stad deze trainingen blijven aanbieden. “We hopen nog veel meer Genkenaren te bereiken en samen verder te bouwen aan een stad waar ongepast gedrag niet getolereerd wordt en waar iedereen voor elkaar opkomt”, besluit schepen Solak. 

Meer info