10 redenen om (nog eens) naar de donderdagmarkt te gaan

Op donderdag is het centrum van Genk één grote marktplaats. Je komt er uiteraard voor de verse ingrediënten en de gezelligheid. Heb je nog meer redenen nodig om op donderdag naar de markt te gaan? Wij geven er meteen tien!

VERSE VIS

In Genk is het donderdag visdag, want niemand kan zo maar voorbijwandelen langs viskraam Spiessens. Krabbenpoten, venusschelpen, oesters, gerookte of verse vis, ze hebben het allemaal.

RECHT VAN DE BOER(IN)

Ester Nietvelt staat elke week op de markt met haar kraam Melk Kan. Hier koop je uiteraard verse melk (maak daar maar eens verse pudding van!), eigengemaakte kazen, yoghurt en eieren. Je krijgt er gratis receptenadvies bij. Meer overheerlijke kazen vind je bij de kramen van Kaasmakerij Holhoornhoeve en De Kaaskeizer.

KOKEN ZONDER TE KOKEN

Zelfs als je niet graag kookt, zijn er goede zaakjes te doen op de markt. De versbereide kant-en-klaar gerechten van Cuisine Josephe bijvoorbeeld. Emily Stulens en haar man Jos Van Stratum staan al zeven jaar op de markt met huisbereide vol-au-vent, stoofvlees, goulashsoep of bolognaisesaus. Smakelijk!

10.000 STAPPEN

Wie de héle markt wil 'doen', haalt gegarandeerd zijn of haar dagelijks stappendoel. Er zijn 111 standhouders en in totaal nemen zij 1.219 lopende meter in beslag.

BABBELTJES DOEN

Op vakantie vinden we het heerlijk om naar lokale marktjes te gaan en wat rond te kuieren. Dat kan gelukkig ook in je eigen stad, waar je altijd wel een oude bekende tegen het lijf loopt. Samen een koffietje drinken in één van de vele gezellige tavernes is dan ook een ideale afsluiter van het donderdagse marktbezoek.

VITAMINEBOOST

Van artisjok tot zwarte bessen: op de donderdagmarkt vind je alle soorten fruit en groenten. Er staan zeven standhouders voor je klaar met heerlijke seizoensproducten. Ook noten, olijven en gedroogde vruchten zijn in alle smaken verkrijgbaar.

GOED BROOD

Een echte Limburgse specialiteit is 100% rogge- of speltbrood, ambachtelijk gebakken op steen. Daardoor krijg je een heel malse binnenkant en een knapperige korst. De smaak valt met niks te vergelijken, zeker als je zo’n sneetje belegt met een likje roomboter en een schel halfbelegen kaas. Bij het kraam van Liesenborgs helpen ze je graag verder. Doe eens gek en bestel ineens ook een paar koffiekoeken.

STREETFOOD

Volg je neus naar één van de vele eetkraampjes. Wij genieten van een braadworst, klaargemaakt ‘zoals het hoort’: lichtjes krokant gebakken, geserveerd in een knapperige piccolo met gekaramelliseerde uien en ketchup.

GOED STUKSKE VLEES

Beenhouwer Frank Vandevelde is gespecialiseerd in charcuterie en varkensvlees, zoals ribbekes. Hij verklapt hoe je ze thuis het best klaarmaakt. Stoom je vleesribben 30 minuten op 70°C, laat ze afkoelen, breng op smaak met grillkruiden en bak dan nog ± een half uur in een oven van 180°C. Meer lekker vlees vind je bij Wolkenhoeve Puur Lokaal.

KNOPEN, RITSEN EN GAREN

Een nieuwe rits, een afgesprongen knoop, een haakwerkje dat je nog moet afwerken… Je hebt er vaak materiaal voor nodig dat je moeilijk vindt. Op de markt zijn er gelukkig verschillende kramen met een groot aanbod.

Nog meer zin om te markten? Ga dan op zaterdagvoormiddag
zeker ook eens naar de versmarkt op de Vennestraat