10 jaar Campus O3: opvoeden doen we samen

Gepubliceerd op dinsdag 10 december 2024 15.30 u.

Tien jaar geleden opende Campus O3 in Genk haar deuren. Sindsdien is de Genkse versie van het Huis van het Kind uitgegroeid tot een krachtig netwerk van 50 organisaties dat zich samen inzet voor alles wat met opvoeden en opgroeien te maken heeft. Deze waardevolle samenwerkingen worden tijdens het congres '10 jaar Campus O3’ in de kijker gezet. 

Hoe het allemaal begon 

‘Samen werken aan een geïntegreerde, gebruiksvriendelijke en kwalitatieve dienstverlening rond opvoeden en opgroeien voor Genkse gezinnen’. Met deze missie openden stad Genk en de Opvoedingswinkel tien jaar geleden het eerste fysieke Huis van het Kind in Limburg: Campus O3. Sindsdien heeft Campus O3 zich ingezet om zoveel mogelijk initiatieven rond opvoeden en opgroeien onder één dak te brengen. 

“De stad heeft de afgelopen 10 jaar enthousiast meegewerkt aan de verdere ontwikkeling van Campus O3”, vertelt burgemeester Wim Dries. “In die tijd is het netwerk van partners uitgegroeid tot een sterk samenwerkingsverband van meer dan 50 organisaties dat zich inzet voor gezond opvoeden en opgroeien. Het resultaat mag er zijn: sinds 2015 hebben maar liefst 64.300 gezinnen gebruik gemaakt van het aanbod.” 

Krachtig netwerk van partners 

De kracht van Campus O3 ligt in het brede netwerk van partners, het herkenbare loket en de dienstverlening die dicht bij de Genkse gezinnen staat. “Gezinnen kunnen met al hun vragen bij Campus O3 terecht en vinden op één plek een ruim aanbod aan diensten die goed op elkaar zijn afgestemd”, benadrukt Anniek Nagels, schepen van Talentontwikkeling en Opgroeien. “Ze worden niet van het kastje naar de muur gestuurd, maar krijgen eenduidige hulp.” 

Ondersteuning op maat 

“We bekijken elke situatie individueel en zoeken de juiste ondersteuning voor elk gezin”, vertelt Katrien Gruyters, coördinator Campus O3. “Soms is één gesprek al voldoende, maar we bieden ook langdurige begeleiding. Als een gezin intensieve hulp nodig heeft, maar die niet direct kan worden opgestart, blijven we contact houden. Dit kan via regelmatige gesprekken in de Opvoedingswinkel, deelname aan onze wekelijke groepsactiviteiten of een vrijwilliger van onze Thuisploeg die het gezin ondersteunt.” 

“Of het nu gaat om een gezin met een pasgeboren baby dat naar het consultatiebureau van Kind & Gezin gaat, een ouder die samen met een peuter wil spelen in een van de Speel’Wij initiatieven of iemand die deelneemt aan een taalstimuleringsprogramma – iedereen is welkom”, licht schepen Nagels toe. Van informatie en advies tot ontmoeting en spel: het partnernetwerk van Campus O3 biedt voor elk gezin een geschikte oplossing. 

Dichtbij en toegankelijk 

Campus O3 brengt haar dienstverlening dicht bij de Genkse gezinnen, met 3 locaties verspreid over de stad. “Met meer dan 100 nationaliteiten in Genk zijn er tal van visies op opvoeden en opgroeien”, vertelt schepen Nagels. “Dat biedt uitdagingen, maar vooral kansen. Door onze antennes in de verschillende wijken creëren we plekken waar gezinnen samenkomen en verbinding vinden. We wachten dus niet tot zij ons opzoeken, maar brengen onze diensten naar hen toe. Zo maken we het makkelijker om elkaar te ontmoeten, samen te praten over opvoeding en hulp te vragen wanneer nodig.”